Depremzedelerin beklediği 'emsal' kararı Büyükşehir'den geçti!
Yeniizmir.com Yazarı Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahkeme tarafından iptal edilen emsal kararı ile...
Yeniizmir.com Yazarı Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahkeme tarafından iptal edilen emsal kararı ile yeni bir kararı imza attı. Mahkemenin kararı üzerine yeniden hazırlanan emsal kararı ile yeni öneri İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde oy birliği ile kabul edildi. AK Parti Grubu, oy birliği vermelerinin sebebinin vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için olduğunu dile getirdi.
'SORUNU NEDEN ÇÖZEMİYORUZ?'
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, 14 Ağustos'ta kendileri tarafından verilen önergeyi hatırlatarak, 'Keşke bugün o da oylansaydı. Bornova 56 ada 51 parselde 5'i riskli yapı. Bu önerge ile burada insanların sorununu çözemiyoruz. O gün Bayraklı önergesinde oy çokluğu vermemizin nedeni beraberinde 29 ilçeye de yayılmasını istememizdi. Bu ciddi bir sorun. Vatandaş haliyle 130 metre ilerideki ev dönüşüme girerken diğer ev bekliyor. Bornova'daki Karşıyaka'da Konak'taki riskli yapıların bu emsal artışından neden yararlanamadığını anlamıyoruz. Biz bu sorunu neden çözemiyoruz? Bu işe siyaset dışı bakmalıyız. CHP'nin İmar Komisyonu'ndan bizim önergelerimize bakmalarını ve Eylül'de Meclis'e getirmelerini rica ediyoruz' dedi.
'İSTİSNA ÖNERGE'
Yıldız'ın ardından CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın söz aldı. Aydın, 'Bu istisna önerge tüm sorunlara değil acil sorunlara derman olmalı. Elbette eksiklik ya da yeterince sorunu çözülmediği alanlar vardır. Konunun hem hukuki hem siyasi hem de ekonomik olarak sorunlu alanları olduğu gerçektir. Ama biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yasal çerçeve içinde sorunu çözmeye gayret ediyoruz. Ben bu önergeye 'evet' veren herkese teşekkür ediyorum. En azından yargı kararlarıyla sorun yaşayan vatandaşlarımızın sorunları çözülmüş olacak' diye konuştu.
'30 İLÇENİN BELEDİYESİYİZ'
CHP'li Aydın'ın söylemlerine işaret eden AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, 'İstisna Bayraklı'ya var da Bornova ve Karşıyaka'ya yok mu? Evet, Bayraklı'da yıkım çok daha yoğun, iki saat sonra yaşanacak bir depremde Bornova'nın da etkilenmeyeceğinin garantisini kim verir? Günü kurtarma çabası dışında temel sorunları çözecek temel sorunlar üretilmiyor. Biz bu hafta verdiğimiz önergeyi daha önce yine vermiştik. Bu siyaset malzemesi yapılmayacak bir mesele. Geldiğimiz noktada istisna deniyor. Evet, yargı ve yasalar önemlidir bağlayıcıdır. Biz 30 ilçenin belediyesiyiz. Buna göre bir karar çıkartmamız lazım. 'Bayraklı'da ki yapılar depreme dayanıklı değil ama Karşıyaka ve Bornova dayanıklı' diyebilir miyiz? Hayır diyemeyiz. Evet, ekonomik anlamda bir takım öngörülemeyen artışlar oldu. Ama sadece sorun bu değil. K sınırları belirlendi, Bayraklı Belediye ve İzBB arasında yazışmalarda da bile problem yaşandı. Bir şeyi yapmak için yaparsanız sorunu çözmezsiniz' ifadelerini kullandı.
'İZBB HİÇBİR FAALİYETİNİ GÜNÜ KURTARMAK İÇİN YAPMAZ'
Hızal'ın ardından Aydın yeniden söz aldı. Aydın, konunun hukuki olarak zorlu olduğunu söyleyerek 'İzBB hiçbir faaliyetini günü kurtarmak için yapmaz. Hepsi belli bir strateji içinde belli bir çerçeve ile yürüyor. Bu ülkenin kentsel dönüşüm ve deprem güvenliği konusunun tamamen yerel yönetimlere bırakılmaması konusunda herkes hemfikirdir. Mesela Bayraklı afet bölgesi ilan edilmedi… Yapılmayanları burada çok defa paylaştık, hiçbir şeyi yapmak için yapmadık. Böyle söylemek kendilerinin de çaba ve katkılarına yazık. Bayraklı için yapılan düzenlemenin bile yargıda nasıl bir reaksiyon yarattığını gördük. İzBB idaresi, başkanı ve meclis üyeleri bu konuda elinden gören gayreti göstermeye devam edecek' açıklamasını yaptı.
İŞTE ÖNERGE!
İlgili maddenin tamamı şu şekilde:
30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrası planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip olmasına karşın ruhsatlı mevcut yapı stoğunun yapılaşma haklarında, mevcut kitle ve gabarisinde herhangi bir kayıp olmadan yeniden yapılabilmesine yönelik plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar, Belediye Meclisimizin 01/03/2021 tarihli ve 05.196 sayılı Kararı ile uygun bulunmuş ve bu karar doğrultusunda; İlçe Belediyeleri tarafından yürürlükteki imar planlarında planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip alanların tespit edilerek 'Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan' sınırlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülmüş olup, ancak depremin yıkıcı etkisinin İlçe Belediyeleri tarafından belirlenen 'Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan' sınırlarının dışında kalan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların olduğu belirlendiğinden; bu kapsamda '31/12/2025 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla, İzmir il sınırları içerisinde 30 Ekim Depremi sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerinin ivedilikle yapılması amacıyla, yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsatı müracaatlarında; Bu binalarda yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına %20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen %20 artış; ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi, taban alanında da kullanılabilir. Ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının %60'ını geçemez.' şeklinde yapılaşma koşullarının '31/12/2025 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla, İzmir il sınırları içerisinde (Bayraklı Belediyesi sınırları içinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12/03/2021 tarihli, 05.301 sayılı ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 17/09/2021 tarihli, 05.1078 sayılı Kararları ile uygun görülen alanlar hariç) 30 Ekim Depremi sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerinin ivedilikle yapılması amacıyla, yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsatı müracaatlarında; Bu binalarda yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına %20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen %20 artış; ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi, taban alanında da kullanılabilir. Ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının %60'ını geçemez.' şeklinde düzenlenmesinin değişiklikle oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık – Deprem ve Afet Komisyonları Raporu.
Haber Merkezi