Derin yoksulluk sarmalında “çocuk”

14 Mayıs günü gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kala, Kahramanmaraş merkezli depremler unutulurken...

TAKİP ET

14 Mayıs günü gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kala, Kahramanmaraş merkezli depremler unutulurken ekonomik kriz derinleşmeye, siyasiler ise kampanyalarını sürdürmeye devam ediyor.  Depremden ve ekonomik krizden etkilenen çocuklar, en temel hak olan barınma, eğitim ve gıdaya erişemiyor.

CHP İzmir 2'nci Bölge Milletvekili Adayı Hacer Foggo, Yeni İzmir Gazetesi'nden Berivan Kaya'ya yoksul mahallelerdeki çocukların sorunlarına ve bu sorunların çözümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

'İLK İŞ SORU İŞARETLERİ'

Depremde kaybolan yetişkin ve çocuklara ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İzmir 2'nci Bölge Milletvekili Adayı Hacer Foggo, 'Depremin olduğu ilk günden beri kayıp aileler ve çocuklar var. Ben sürekli Twitter'da paylaşım yapıyorum. Bir apartmanda 100'ün üzerinde aile kayıp. Bu ailelerin nerede olduğu bilinmiyor, belki öldüler belki hastanedeler. Buna ilişkin açık ve şeffaf bilgi mevcut değil. Yakınları her gün ölüp ölüp diriliyorlar. Hem evlerini kaybettiler, hem yakınlarını kaybettiler. Bu durumun bir an önce açıklığa, aydınlığa kavuşturulması gerekiyor. Biz iktidara geldiğimizde ilk işimiz bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak olacak' dedi.

 ÇOCUK YOKSULLUĞU YÜKSELİYOR 

TÜİK'in hazırladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması 2022 yılı sonuçlarına göre 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı % 18,7 oldu. İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oranın erkek çocuklar için % 27,0 kız çocuklar için % 10,0 olduğu görüldü.

Her yıl artan çocuk işçiliğin en temel sebebinin 'derin yoksulluk' olduğunu aktaran Hacer Foggo, 'Yoksulluk derinleştikçe Türkiye'nin her yerinde çocuk işçi sayısı artıyor. Çocuklar hanedeki geçim sıkıntısı nedeniyle okullarından ayrılmak zorunda kalıyorlar. Gıdaya erişemeyen çocuklar kirasını ödeyemeyen aileler var. Çocuklar aile içinde kendini bir yük gibi görüyor. Kırtasiye malzemeleri alınmadığı için babası bunalıma giriyor. Annesi beslenme çantasına öğle yemeği koyamadığı için dertleniyor.  Çocuk bu durumda okulu dert ediyor ve çalışmaya başlıyor. Çocuk işçiler ekonomik nedenlerle okuldan uzaklaşıyor. Bu durum aslında çocuk yoksulluğunu arttırıyor. Bütün araştırmalar gösteriyor ki çocuk derin yoksulluğa, 'merhaba' diyor. Yetişkin olunca da yoksulluk artıyor. Bizim ortak mutabakat metnimizde de var, çocuk işçiliğini ortadan kaldıracağız. Bu benim için çok önemli. Çocukların herhangi bir yerde 3-5 kuruşa çalışmaması, okulda eğitim görmesi gerekiyor. Çocukların daha iyi barınma koşullarında sağlıklı gıdaya erişmesi gerekiyor' diye konuştu.

'BAZEN BABA BİR BOĞAZ EKSİLSİN DİYE ÇOCUĞUNU EVLENDİRİYOR'

Evlenme istatistiklerine göre, 16-17 yaş grubundaki kız çocuklarının resmi evlenmelerinin toplam 'resmi' evlenmeler içindeki oranı 2022'de yüzde 2 oldu. Diğer taraftan, aynı yaş grubunda olan erkek çocukların resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı 2002'de yüzde 0,1 oldu.

Kız çocuklarının üniversiteye kadar sosyal hizmet uzmanları tarafından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Foggo, 'Küçük yaşta evlendirme de ekonomik nedenlerden ötürü. Çalıştığım mahallelerde görüyorum, bazen baba bir boğaz eksilsin diye çocuğunu küçük yaşta evlendiriyor. O kadar derin bir yoksulluk var ki bazen çocuklar bir şekilde kurtulmaya çalışıyor. Bu durumu aşmanın tek yolu, okul. Çocuk sokaktaysa risk altındadır. Bütün bunların ortadan kalkması için ailenin temel ihtiyaçlarına erişmesi ve evde işsizliğin olmaması gerekiyor. Kız çocuklarının da okul terkini önlemek için üniversiteye kadar devam eden ve onu takip eden bir sistemin yaratılması gerekiyor. Aile, sosyal hizmet uzmanları tarafından izlendiği zaman çocuk yoksulluğu ve çocuk yaşta evlendirilme sorununu önleyebiliriz' şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

(Y.K.)

 

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme