Detoksta doğru bilinen yanlışlar

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Balanlı, detoks ile ilgili hatalı uygulamalara dikkat çekti. Sebzelerin detoks için yararlı olduğunu söyleyen Balanlı, başka gıdalarla takviye edilmesi gerektiğini vurguladı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Balanlı, detoks kavramının net anlaşılmadığını, hatalı uygulamalar nedeniyle bir çok kesimin sebze sularını detoks olarak algıladığı açıklaması yaptı.

Ege Üniversitesi Teknoparkı'nda geliştirilen gıda takviyesi markası Sidrex'in doktor, diyetisyen, eczacı ve sağlık sektörü çalışanlarını buluşturduğu ‘Sağlığınıza Bütüncül Yaklaşım' başlıklı toplantıda ‘'30 Soruda Detoks' sunumu yapan Dr. Balanlı, “Detoks, beslenmenin yanı sıra zihinsel ve ruhsal iyi olmayı içerir. Detoks için vücudun dış ve iş toksinlerden arındırılması, karaciğer fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gerekir. Üç fazda gerçekleşen detoks için glisemik endeksi düşük gıdalarla beslenip, yağ tüketimini artırmak şart. Üzerine tereyağı sürülmüş bir dilim ekmekte tehlikeli olan tereyağı değil, ekmek. Bunu ihmal edip, stres yükünü de azaltmadığınız taktirde detoks sonuç vermez” dedi.

DR.BALANLI'DAN DETOKS İLE İLGİLİ ÖNEMLİ TESPİTLER

Sadece sebze suları ile yapılan detoksların vücut dengesini bozabileceğinin altını çizen Dr. Balanlı, ‘Lahana, tere, brokoli ve roka yararlı sebzeler. Karışım yapıp tüketince detoks tamamlanmıyor. Vücudun kolin, deve dikeni, spirulina ve kurkumin gibi maddelere ihtiyacı var. Aralıklı oruç, bağırsak mikrobiyatasını zenginleştirir. Sabahları aç karnına içilecek iki kaşık elma sirkesi, kese-köpük ve epsom tuzu ile alınacak rahatlatıcı bir duş, detoksun önemli parçaları. Gıda takviyeleri bu noktada devreye girer'' diye konuştu.

Aile Hekimi Prof.Dr. Hüseyin Can, Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Metin Ergün, Urla Devlet Hastanesi Başhekimi Dr.Ömer Koçak, Uzman Dr. Arzu Günaydın ve Uzm. Dr. Handan Atsız Sezik ve 150'ye yakın ismin katıldığı toplantıda Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. İlker Kiriş ‘Sağlıklı Arınma Sürecinde Sağlıklı Destekler' başlıklı sunum yaptı. Zeytin, zeytinyağı ve zeytin yaprağı ile ilgili bilimsel çalışmaları ve meta-analizleri paylaşan Dr.Kiriş, içeriğinde zeytin yaprağı ekstresi, şeytan pençesi, bromalain, C vitamini olan ürünlerin eklem, toplar damar iyileşmesi, inflamasyonun azaltılmasında etkilerini anlattı. Kiriş, düzenli antiinflamatuar beslenmeye ek olarak Olivia gibi gıda destek ürünlerinin kullanılmasının ateroskleroz (damar sertliği) gelişme riskini azaltmaya etkili şekilde yardımcı olabileceğinin altını çizdi. Dr.Kiriş, ‘Bu nedenle Sidrex'in altı etken maddeli gıda takviyesi Olivia'yı eklem ve kalp damar sağlığı için tavsiye ediyorum'' diye konuştu.

Aile Hekimliği Uzmanı Prof.Dr.Hüseyin Can ise bir insanın ihtiyacı olan amino asit türevi olan HMB desteği sağlayabilmesi için günlük bin yumurta tüketmesi gerektiğine dikkat çekerek, ‘Besinlerin içeriğindeki yararlı maddeler, her geçen yıl azalıyor. 30 yıl önce yediğimiz bir muzdan aldığımız B6 vitamini katkısını bugün 95 muzla alabiliyoruz. Doğal gıda takviyeleri ise tam bu alanda devreye girerek vücudun alması gereken vitamin ve beslenme ürünlerini almasını sağlıyor. Özellikle karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etkilerine dair birçok bilimsel kanıtı olan; slimarin, enginar, kolin, karahindiba içeren SidrexMilkThistle, sağlıklı arınma sürecinde sağlıklı bir destek etkisi yaratıyor' dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme