Dev dönüşümde planlar yeniden askıda

Berivan Kaya/YENİ İZMİR –Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Karabağlar'da Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok,...

TAKİP ET

Berivan Kaya/YENİ İZMİR –Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Karabağlar'da Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi Özgür, Yüzbaşı Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan ve 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen  540 hektarlık alanın 101,4 hektarlık 1. etap kısmına yönelik yeni plan hazırlandı ve askıya çıkarıldı.

DAVALIK DÖNÜŞÜM

İzmir 1'inci ve 6'inci İdare mahkemeleri planlar da kamu yararı olmadığı gerekçesiyle planları iptal etmişti. Bakanlık planları üçüncü kez askıya çıkaracak. Tüm ayrıntıların yer aldığı planın son hali, 17 Mayıs 2023 tarihine kadar askıda kalacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 'İzmir İli, Karabağlar İlçesi sınırları içerisinde yer alan ve 6306 sayılı Kanun kapsamında Riskli Alan ilan edilen 540 hektarlık riskli alanın yaklaşık 101,4 hektarlık 1. Etap Uygulama alanına ilişkin, Bakanlığımızca onaylı 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına uygun olarak; 3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesine istinaden hazırlanan imar uygulamasının 12.04.2023 tarih ve 6195939 sayılı Bakanlık Makam Olur'u ile onaylandığı belirtilerek;

Bakanlık Makam Oluru ile onaylanan imar uygulamasının 3194 sayılı İmar Kanunun 19'uncu maddesi gereğince İzmir Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından, bir ay süre ile askıya çıkarılmasının sağlanması, herhangi bir itiraz olmaması durumu ile beraber söz konusu alanda; 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesine uygulaması sonucunda D.O.P. oranı E'ten fazla çıktığından, E in üzerindeki miktarın, hazine mülkiyetindeki taşınmazdan bedelsiz terk edilmek suretiyle karşılanmış olması hasebiyle Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü muvafakatinin olup olmadığı sorulmuş, muvafakat verildiği takdirde teknik kontrollerinin ve tescil işlemlerinin yapılması için ilgili Kadastro Müdürlüğüne sevkinin sağlanması, kontrol ve tescil işlemlerinin yaptırılmasına müteakip ilgili belediyelere 1 takım dosya gönderilmesi ve sonucundan Genel Müdürlüğümüze bilgi verilmesi istenmiştir' ifadelerine yer verdi.

 

Bakmadan Geçme