Devlet okulu yoksula lüks

Yeniizmir.com yazarı Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre Okulların açılmasına 10 gün kalmasıyla birlikte veliler alışveriş telaşına düştü....

TAKİP ET

Yeniizmir.com yazarı Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre; Okulların açılmasına 10 gün kalmasıyla birlikte veliler alışveriş telaşına düştü. Kırtasiyelerin yolunu tutan aileler ise fahiş fiyatlarla karşılaştı. Çantadan okul kıyafetine defterden kaleme masraflar ilkokulda bin 600, ortaokulda 2 bin 100, lisede 2 bin 400'ü buldu. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, yoksul ailelerin çocuklarının okumaktan vazgeçebileceğini söyleyerek, 'Bu fiyatlara nasıl okunacak?' diye konuştu.

'KDV' TALEBİ!

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, 'Ekonominin nereye doğru gittiğini hepimiz biliyoruz. Velilerin birçoğu çocukların ihtiyacını karşılayamıyor, özellikle yoksul kesim çok zorlanıyor. İlgili bakanlıklar, hiç olmazsa okulların açıldığı dönemde okul araç gereçlerinden KDV almamalı. Bu konuda acilen bir düzenleme lazım' dedi.

Okumak için artık ciddi maddi kaynaklar gerektiğinin altını çizen Kaya, 'Bu fiyatlara, öğrenciler nasıl okuyacak? Aileler, çocuklarını nasıl okula gönderecek? Artık bu şartlarda ya aileler ya da çocuklar okumaktan vazgeçebilir. Asgari ücret alan bir aile, çocuğunun okul masraflarını nasıl karşılayacak. Maddi gücü iyi olmayan ailelerin eğitime ulaşmaları giderek zorlaşıyor' diye konuştu.

'VELİLİLER ZORLANIYOR'

Eğitim-İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Sevda Ketenci de 'Devletin en önemli görevi aslında eğitim hakkını parasız sağlamak. Ama bugünün ekonomik koşullarında parasızlığı bırakın çok yüksek maliyetler ile eğitimi tamamen paralı hale getirilmesini izliyoruz. Bu yeni bir şey de değil, yıllardır var. Kırtasiye ücretinin yanı sıra servis ve yemek gibi ek ödemeleri eklersiniz veliler ciddi bir maliyet ile karşı karşıya. Biz hatta çocuklar için bir tas çorba talep ediyoruz. Şu anda inanın veliler çok zorlanıyor. Ben lise öğretmeniyim, ailelerinin durumu olmayan çocukların okulu bıraktığına ya da bırakmak istediğine şahit oluyoruz' ifadelerini kullandı.

ÇAREYİ İKİNCİ ELDE ARIYORLAR

Birçok aile ise, artan fiyatlara çareyi ikinci elde arıyor. Veliler, ikinci el ürün satılan internet sitelerine yöneliyor. Birçok ürün, ikinci el sitelerde yarı yarıya fiyat ile satın alınabiliyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme