Dikkat! Her kadın 21 yaşından itibaren mutlaka bu testi yaptırmalı
Rahim ağzı kanseri hangi evrede teşhis edilirse hayatta kalma oranı daha yüksek? HPV aşısı kimlere uygulanabilir ve en uygun yaş aralığı nedir? Rahim ağzı kanserinin erken belirtileri nelerdir ve bu belirtiler hangi sıklıkla görülür? Tüm ayrıntılar haberimizde...
Rahim ağzı kanseri, üreme çağındaki kadınlar arasında dünyada en sık görülen kanser türü olma özelliğini taşıyor. Her yıl dünyada yaklaşık 600 bin, Türkiye'de ise 2 binden fazla kadına bu tanı konuluyor. Human Papilloma Virüsü (HPV) kaynaklı bu kanser türü, Türkiye'de en sık görülen üçüncü jinekolojik kanser olarak dikkat çekiyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Engin Çelik, erken teşhisle rahim ağzı kanserinin tedavi edilebileceğine vurgu yaparak, kadınların düzenli kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini belirtiyor.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
Doç. Dr. Engin Çelik, rahim ağzı kanserinde hayati öneme sahip üç yöntemi şu şekilde sıralıyor: 'HPV aşısı, PAP smear testi ve HPV testi. Bu yöntemler sayesinde kanser önlenebilir veya erken safhada tedavi edilebilir. Kadınların, 21 yaşından itibaren, herhangi bir semptom olmasa bile her üç yılda bir PAP smear testi yaptırmaları çok önemlidir. 30 yaşından sonra ise her beş yılda bir HPV testi yaptırmalıdır.'
HPV AŞISI İLE KORUMA
Doç. Dr. Çelik, HPV aşısının kanseri %90'a varan oranlarda önleyebildiğini ve en uygun aşılama döneminin 11-12 yaşları olduğunu ifade ediyor. Ancak, aşı 9 ila 46 yaş arasındaki kadınlarda da etkili olabiliyor.
RAHİM AĞZI KANSERİ SİNSİ İLERLİYOR
HPV'nin 200'den fazla tipi bulunuyor. Doğanının savunma sistemi çoğu zaman bu virüsü 2 yıl içinde temizlese de, bazı tipler (Tip 16 ve 18) bağışıklık sistemini aşarak kansere neden olabiliyor. Ülkemizde 30 yaş üstü 7 milyon kadına yapılan HPV taramalarında, bu tiplerin %5 oranında bulunduğu belirtiliyor.
RAHİM AĞZI KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ
Sigara kullanımı, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar, çok sayıda doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak ve birden fazla cinsel partner risk faktörleri arasında. Düzenli jinekolojik muayene ve tarama yaptırmayan kadınlarda bu kanser türü daha sık görülüyor.
BELİRTİLER NELERDİR?
Doç. Dr. Çelik, rahim ağzı kanserinin genellikle belirti vermeden ilerlediğini ve bu nedenle taramanın kritik olduğunu vurguluyor. Belirtiler genellikle cinsel ilişki sonrası kanama, akıntı ve düzensiz vajinal kanama olarak ortaya çıkıyor.
ERKEN EVREDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hastalığın tedavisi, hastanın yaşına, çocuk isteğine ve hastalığın evresine göre planlanıyor. Erken evrede rahim ağzının koni şeklinde çıkarılması yeterli olurken, ileri evrelerde cerrahi yerine kemoterapi ve radyoterapi uygulanıyor.