Diş renklenmeleriyle mücadelede etkili yöntemler

Diş rengindeki değişiklikler, kişisel alışkanlıklara, genetik faktörlere, beslenme düzenine ve ağız hijyenine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.

İstinye Dental Hospital Başhekimi Prof. Dr. Tuğba Toz Akalın, diş renklenmelerinin günümüzde estetik kaygılarla birlikte, diş hekimine başvuru sebeplerinin başında geldiğine dikkat çekti. Akalın, renklenmelerin önlenmesi ve tedavisi için alınması gereken önlemleri sıraladı.

GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ

Dişlerin renklenmesinin genetik faktörlerden, beslenme alışkanlıklarından, sigara kullanımından ve kötü ağız hijyeninden etkilendiğini belirten Prof. Dr. Akalın, diş renklenmelerinin dış ve iç kaynaklı olmak üzere iki ana grupta toplandığını ifade etti. Dış kaynaklı renklenmelerin yiyecek ve içeceklerdeki pigmentler veya tütün kullanımından kaynaklandığını, iç kaynaklı renklenmelerin ise genetik faktörler, hastalıklar ve ilaç kullanımı ile meydana geldiğini söyledi.

BESLENME ALIŞKANLIKLARI ÖNEMLİ

Çay, kahve, asidik içecekler, koyu renkli meyve suları ve sigara gibi maddelerin diş minesiyle etkileşime girerek zamanla renklenmeye neden olduğunu belirten Prof. Dr. Akalın, yüksek asidik içerikli gıdaların mine yapısını zayıflatıp renklenmeyi hızlandırabileceğini söyledi.

RENKLENMELERİ ÖNLEMEK MÜMKÜN

Prof. Dr. Akalın, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, renklendirici yiyecek ve içeceklerin tüketiminin azaltılması, sigara ve tütün ürünlerinden kaçınılması gibi basit alışkanlıklarla diş renklenmelerinin önüne geçilebileceğini vurguladı. Ayrıca, düzenli diş hekimi kontrollerinin de bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti.

DİŞ BEYAZLATMA TEDAVİLERİ

Diş beyazlatma tedavisi, ofis tipi beyazlatma yöntemleri ya da evde uygulanabilen beyazlatma plakları ile gerçekleştirilebiliyor. Prof. Dr. Akalın, bu tedavi sürecinde hidrojen peroksit veya karbamid peroksit içeren beyazlatıcı ajanlar kullanılarak diş yüzeyindeki renklenmelerin giderildiğini söyledi. Kalıcı beyazlık için birkaç seans gerekebileceğini belirten Prof. Dr. Akalın, tedavi sürecinde ev tipi ve ofis tipi beyazlatma yöntemlerinin kombinasyonunun sıklıkla önerildiğini açıkladı.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Prof. Dr. Akalın, beyazlatma tedavisinin en yaygın hatalarından birinin, kontrolsüz beyazlatma ajanı kullanımına dikkat çekti. Aşırı ve uzun süreli kullanımın diş minesine zarar verebileceğini belirten Akalın, tedavi sonrasında renkli gıdalardan ve asidik içeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, beyazlatma sonrasında dişlerde geçici hassasiyet yaşanabileceğini ancak uzman hekim kontrolünde yapılan tedavilerin genellikle güvenli ve etkili olduğunu vurguladı.

DÜZENLİ DİŞ HEKİMİ KONTROLLERİ

Son olarak, diş beyazlatma tedavisi sonrasında düzenli diş hekimi kontrollerinin önemine değinen Prof. Dr. Akalın, florür içeren diş macunları kullanarak diş minesi korunabileceğini, aşındırıcı içeriğe sahip diş macunlarından ise kaçınılması gerektiğini söyledi. Beyazlatma etkisinin kalıcılığını artırmak için diş hekimi tarafından önerilen bakım ürünlerinin ve ağız gargaralarının kullanılmasının da önerildiğini belirtti.

Bakmadan Geçme