Dışişleri zirvesi: Fidan ve Braze'nin gündeminde neler var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Ekim'de Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze ile bir araya gelecek. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Ekim'de Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze ile bir görüşme gerçekleştirecek. İki bakan arasındaki görüşmede, ikili ilişkiler ile güncel bölgesel ve uluslararası meseleler ele alınacak.

Bakan Fidan'ın, Letonya ile diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümünün 2025 yılında kutlanacak olması vesilesiyle, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilere duyulan memnuniyeti dile getirmesi bekleniyor. Ayrıca, Letonyalı mevkidaşı Braze'ye, 11-13 Nisan 2025 tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu ve Mayıs 2025'te Türkiye'de gerçekleştirilecek NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısına davetini iletmesi planlanıyor.

ADİL VE KALICI BİR ÇÖZÜM

Görüşmelerde, ekonomi, yatırım, ulaştırma, eğitim, kültür ve turizm alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik kararlılığın ifade edilmesi bekleniyor. Fidan'ın, Türkiye ve Letonya'nın NATO müttefikleri olarak savunma sanayii iş birliğinde somut adımlar atılabileceğinin altını çizeceği ve FETÖ terör örgütü ile mücadeledeki beklentilerini aktaracağı öngörülüyor. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkilerini yapıcı bir şekilde geliştirme iradesinin de vurgulanması bekleniyor. Rusya-Ukrayna savaşı konusunda ise, müzakerelerle adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının önemine değinileceği tahmin ediliyor.

TÜRKİYE-LETONYA İLİŞKİLERİ

2025 yılı, Türkiye ve Letonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı olacak. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler, üst düzey temaslarla sürekli gelişim gösteriyor. 2023 yılında ikili ticaret hacmi 674 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve karşılıklı yatırımların artırılması amacıyla Türkiye ve Letonya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi'nin bir sonraki toplantısının yakın zamanda yapılması planlanıyor.

118 BİN LETONYALI AĞIRLANDI

NATO müttefiki olan Türkiye ve Letonya, savunma sanayii alanındaki iş birliğini somut projelerle geliştirmeyi hedefliyor. Savunma sanayii iş birliği toplantısı en son 2022 yılında Ankara'da gerçekleştirilmişti ve bir sonraki toplantı için hazırlıklar devam ediyor. Türkiye, Letonya vatandaşları için en çok tercih edilen turizm destinasyonlarından biri konumunda. 2023 yılında yaklaşık 118 bin Letonyalı turist Türkiye'yi ziyaret etti.

Bakmadan Geçme