Doğru duruş ile yaşam kalitenizi artırın

Yaşam kalitesini artırmanın en önemli tüyolarından biri vücudu doğru ve dengeli kullanmak. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi...

TAKİP ET

Yaşam kalitesini artırmanın en önemli tüyolarından biri vücudu doğru ve dengeli kullanmak. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şeniz Kulle, vücudun duruş pozisyonlarında nasıl olması gerektiği hakkında bilgilerini aktardı

Ebeveynlerin çocuklarını sürekli duruş pozisyonlarıyla ilgili uyarırken kendilerine dikkat etmediklerini ifade eden Kulle, 'Anne-babaların çocuklarına en sık söylediği şeylerin başında 'kambur durma', 'dik yürü' gibi duruşları ile ilgili uyarılar gelir. Sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de; yürürken, otururken, çalışırken hatta uyurken bile vücudu doğru ve dengeli kullanmak yaşam kalitesini büyük oranda artırır.' dedi.

BOZUK DURUŞ YORGUNLUĞA NEDEN OLUYOR

Vücudun taşıyıcısı olan omurganın yanlış duruştan en çok etkilenen sistemlerin başında geldiğini vurgulayan Dr. Şeniz Kulle, 'Bozuk duruştaki denge bozukluğu, yorgunluğa omurgada asimetriye ve nosiseptif uyarılarla ağrıya yol açar. Anormal duruşu korumak için kaslar aşırı gerilir. Zamanla spazm ve ağrı ortaya çıkar. Ayakta dururken baş dik, göğüs ileride, karın içe çekik şekilde olmalıdır. Bu estetik bir görünüşten çok vücut kısımlarının birbirleriyle ilişkilerini ayarlayan, organ, kol ve bacakların en az enerji tüketerek fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan bir duruştur.' diye konuştu.

OTURMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Uzm. Dr. Şeniz Kulle, 'Otururken sırt düz ve omuzlar geride olmalı. Kalçalar sandalyenin arkalığına değmeli, bel çukurluğu bir yastıkla desteklenmelidir. Vücut ağırlığı kalçalara eşit dağıtılmalı, dizler kalçalardan hafif yüksekte olmalı. Bunun için ayak yükselticisi kullanılabilir. Ancak en önemli kurallardan biri aynı pozisyonda 30 dakikadan fazla oturmamaya dikkat ederek bacak bacak üstüne atılmamalıdır. Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken, sandalyenin önüne doğru yer değiştirilmeli ve bacaklar düz hale getirilerek kalkılmalıdır. Belden öne eğilmekten kaçınılmalıdır' şeklinde konuştu.

YASTIĞIN ÇOK YÜKSEK OLMAMASINA DİKKAT

Uzm. Dr. Şeniz Kulle doğru uyku pozisyonu için ise 'Uyurken baş altına mutlaka yastık konulmalı fakat yastık çok yüksek olmamalıdır. Omuzlar yastığın altında kalmalıdır. Sırtüstü yatarken dizlerin altına, yan yatarken bacakların arasına yastık konulmalıdır. Uzun süreli yüzüstü yatılmamalı, yüzüstü yatarken karın altına yastık konulmalıdır' ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme