Doğum sonrası beslenmeye dikkat!

Gülşah Elikbank/Emziren anneler için beslenme, anne sütünün kalitesini doğrudan etkilediğini ve hem anne sağlığı hem de...

TAKİP ET

Gülşah Elikbank/Emziren anneler için beslenme, anne sütünün kalitesini doğrudan etkilediğini ve hem anne sağlığı hem de bebeğin gelişimi için çok önemli olduğunu kaydeden Diyetisyen Nihan Aykırı 'Emzirmek ve süt üretimi için vücudumuz inanılmaz bir enerji harcar. Bu yüzden de emzirmeyen birine göre biraz daha fazla enerji almanız gerekir; bu miktar günde ortalama 250 ila 500 kalori arasında değişmektedir. Hamilelikten önce sağlıklı bir kiloda olan yaklaşık 7 anneden 1'i doğum sonrası aşırı kilo sınıflandırmasına geçiyor ve bu da uzun vadeli sağlık sorunları doğurabiliyor. Bu yüzden ihtiyacınız olan enerjiyi doğru ve sağlıklı kaynaklardan almak önemlidir' ifadelerini paylaştı. Anne sütü üretimini artırmak ve sağlıklı bir beslenmek için bol sıvı tüketilip, yeterli protein alınması gerektiğinin altını çizen Aykırı, 'Çeşitli besin gruplarından dengeli bir şekilde beslenmek önemlidir. Proteinler (yumurta, kırmızı-beyaz et, kurubaklagiller), karbonhidratlar (tam tahıllar, kurubaklagiller, kinoa), sağlıklı yağlar (avokado, zeytinyağı, yağlı tohumlar), vitaminler ve mineraller (sebze ve meyveler) içeren bir diyet, hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılar. Anne sütünün miktarını doğrudan etkileyen tek şey su tüketimidir. Günde en az 2 litre su içmek emziren anneler için önemli bir adımdır. Et, balık, tavuk, yumurta, süt ürünleri, kuru baklagiller gibi protein kaynaklarından yeterli miktarda almak süt kalitesini arttırır. Proteinler, bebeğinizin gelişimi için önemli olan amino asitleri sağlar' açıklamalarında bulundu.

'DENİZ ÜRÜNLERİ TÜKETİN'

Emziren annelerin bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyecek alkol, kafein gibi ürünlerin tüketiminin yanın sıra civa içeriği yüksek olan balıklara da dikkat edilmesi gerektiğini uyaran Aykırı, 'Civa içeriği düşük balıklar tercih etmelidir. Derin su balıklarının civa içeriği yüksektir. Hamsi, sardalya, istavrit düşük civa içerikli balıklar arasında sayılabilir. Kafein ve alkol, anne sütüne geçerek, bebeğinizi doğrudan bu maddelere maruz kalmasına sebep olur. Günde 200 mg kafeini yani 2-3 fincan kahveyi geçmemek önemlidir. Bebek için güvenli kabul edilen hiçbir alkol düzeyi yoktur. Alkol kullanıyorsanız, alkol anne sütünüzden tamamen temizlenene kadar emzirmekten kaçının. Sık ve düzenli emzirmek kan şekerinizde ani düşmelere sebep olabilir. Bu yüzden özellikle emzirmeden önce yapılan sağlıklı ara öğünler ani gelen yeme isteklerini önlemiş olur. Yağlı, şekerli ve hamur işi ağırlıklı besinlerin aşırı tüketilmesi süt kalitesini olumsuz etkiler ve bebeğin sindirim sistemini zorlar. Aynı zamanda bu besinler yüksek kalorileri sebebiyle kilo almanıza sebep olur.

 

Bakmadan Geçme