Dolar yine zirvede!

Dolar/TL kuru 27,20 seviyesine yükselerek zirve yapmış durumda. Piyasalar, önümüzdeki günlerdeki Para Politikası Kurulu toplantısında alınacak...

Dolar/TL kuru 27,20 seviyesine yükselerek zirve yapmış durumda. Piyasalar, önümüzdeki günlerdeki Para Politikası Kurulu toplantısında alınacak faiz kararını merakla beklerken, aynı zamanda Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat (KKM) politikalarının etkilerini yakından takip ediyor.

Merkez Bankası daha önce beklentilerin altında kalan 900 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirmişti. Yenilenen kadrosuyla Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan'ın da yer aldığı Merkez Bankası, faiz kararını yarın saat 14.00'te açıklayacak.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan 17 ekonomistin tamamı, politika faizinde yüzde 17,5 seviyesinde bir artış beklerken, tahminler yüzde 18 ila yüzde 20,5 arasında değişiyor. Anketteki medyan tahmini ise 250 baz puanlık bir artışla yüzde 20 seviyesinde. Ankete göre, sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puanlık bir artış öngörüyor.

KKM DA GÜNDEMDE 

Merkez Bankası, yaklaşık 125 milyar dolarlık KKM hesaplarının TL mevduata geçişini sağlamak için bankalara hedefler belirleyerek adım atmış durumda. Bu adım, faiz artışlarının sınırlı kalabileceği yönünde sinyal verdiği şeklinde yorumlanıyor.

Merkez Bankası, yeni KKM politikalarına yönelik olarak bankaların eleştirilerini Pazartesi günü dinlediği bir toplantı düzenledi. Toplantıda bankalara, düzenlemelerin sağlıklı bir aktarım mekanizması için 'gereklilik' arz ettiğini ancak zorlukların farkında olduklarını iletti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise KKM'nin halen en cazip ürün olduğunu ve müşterilere KKM önermeye devam edeceklerini belirtti. Ancak Aran, dövizini bozdurarak KKM'ye geçenlere vadeli TL hesabına geçmeleri yönünde telkinde bulunmayacaklarını ifade etti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme