Dr. Enver Yaser Küçükgül: Balık ölümlerinden 3 bakanlık sorumlu

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı eski öğretim üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül, İzmir Körfezi'ndeki balık ölümlerinden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu söyledi.

Dr. Enver Yaser Küçükgül, yaptığı yazılı açıklamada İzmir Körfezi'ndeki tehlikenin boyutunu sorumluları ve yapılması gerekenleri anlattı.

Körfez, sistematik olarak 1965 yılından beri kirlenmekte olduğunu söyleyen Küçükgül, "Özellikle iç Körfezin Bayraklı sahilleri (Sahil muhafazanın oradan meles ağzına kadar kıyı kesimleri) evsel ve endüstriyel atık çamurları ile doldurulmuştur. Bu tehlikeli çamurun kalınlığı yer yer 35 metreyi aşabilecek durumdadır. Zamanında bu çamurlar buradan alınmadı" dedi.

"AŞIRI SICAKLIKLAR TEK BAŞINA FAKTÖR DEĞİLDİR"

Körfezin kurtarılması için yapılması gerekenleri konuşulması gerektiğini beliten Küçükgül, "Körfezde acil durum ilan edilip yüzeye çıkan balık ölülerini insan teması olmadan toplayıp tehlikeli zararlı atık bertaraf tesisine göndererek işlem yapılmalıdır. Deniz suyu analizleri aynı örneğin birden çok akredite laboratuvarda analizi yapılıp her hafta bu analizler tekrarlanmalıdır. Deniz suyunda balıklar, bakteriler ve tek hücrelilerin tespiti yapılmalıdır. Her bir türün taksonomik sınıflaması ve mililitredeki sayısı ve günlere göre sayı değişimi kayıt altına alınmalıdır. Aşırı sıcaklık artışı tek başına bir faktör değildir" diye konuştu.

3 BAKANLIK SORUMLU

Körfezin bu hale gelmesinde 3 bakanlığın sorumlu olduğunu söyleyen Dr. Enver Yaser Küçükgül açıklamalarını şu sözlerle noktaladı:

2000 yılı sonrası Kanun ve yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle denizler ve iç sularda yetki ve yaptırım sıralaması önem derecesine göre şöyle sıralanabilir:

  • Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
  • Tarım ve Orman Bakanlığı
  • Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı

Diğer kurumlar gerek kadro ve fiziki olanakları gerekse müdahale yetkileri açısından kendilerine icraat yetkisi verilmemiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kurumu İZSU bu konuda icracı olamazlar. Her ne kadar Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ekipleri olayın başından beri acil durum ilanı ile bütün ekipleri ile olaya müdahale edip görünür etkileri azaltmaya çalışmaktadırlar. Örneğin iç körfezde biriken milyonlarca toksik çamuru oradan almak istese 50000 m3 ten fazlasına dokunamaz, bakanlık izin vermez. Körfez su akımını geliştirecek her tür proje yapma ve uygulama bakanlıklara aittir.

Tarım Orman Bakanlığı gerek su kalitesi gerekse su ürünleri açısından hiç kimseyle sorumluluk paylaşmaz ama yaptıklarının sonucu ortada. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı böylesi yüksek kapasiteli bir limanda gerek su kalitesi gerekse ulaşım ve yük elleçleme faaliyetleri için hassas körfeze göre uygulamalara başlamalıdır.

Özel Haber

Bakmadan Geçme