DSÖ Başkanı Mpox için acil durum komitesi kurmayı planlıyor

DSÖ Başkanı, Afrika'da büyüyen mpox salgını için uluslararası acil durum ilanını değerlendirecek bir uzman komitesi kurmayı planladığını açıkladı.

Eylül ayından bu yana Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki Afrika ülkelerinde mpox (maymun çiçeği) vakalarında, virüsün yeni tespit edilen bir türü nedeniyle artış gözlendi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, BM sağlık kuruluşu, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yerel yönetimler ve diğer ortakların salgına karşı müdahalelerini artırdığını belirtti. Ancak, Tedros, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Kapsamlı bir müdahale için daha fazla fon ve desteğe ihtiyaç var" dedi.

Tedros, mpox salgınına karşı "uluslararası düzeyde endişe verici halk sağlığı acil durumu" (PHEIC) ilan edilip edilmemesi konusunda tavsiyede bulunacak bir Uluslararası Sağlık Mevzuatı acil durum komitesi kurmayı düşündüğünü de ifade etti. PHEIC, DSÖ'nün verebileceği en yüksek alarm seviyesidir ve Tedros, böyle bir durum ilanını uzmanlardan oluşan bir komitenin tavsiyesi üzerine değerlendirebileceğini belirtti.

Bakmadan Geçme