Dünyada ilk kez Türkiye'de görüldü: Giresun Sendromu literatürde 

Giresun'da bir hastada görülen tüm organların yer değiştirmesine bağlı olarak gelişen siroz vakası, dünya tıp literatüründe 'Giresun Sendromu' olarak kaydedildi. 

Giresun'da bir hastada görülen tüm organların yer değiştirmesine bağlı olarak gelişen siroz vakası, dünya tıp literatüründe "Giresun Sendromu" olarak kaydedildi.

Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptığı açıklamada, bu hastalığın daha önce tanımlanmadığını belirtti. Prof. Dr. Dülger, “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve 'Giresun Sendromu' adını verdik" dedi.

“KARACİĞER FONKSİYONLARINDA BOZUKLUK ÇIKIYOR”

Prof. Dülger, organların ters yerleşiminin nadir görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun sonucunda sirozun geliştiğini ifade etti. Bu hastaların genellikle normal aktivitelerini sürdüremediğini, yürüyemediğini ve yaşam sürelerinin kısaldığını kaydetti. Prof. Dr. Dülger, "Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmazsa hastalık hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Siroz olduktan on on iki sene sonra da hastalar karaciğer nakline ihtiyaç duyuyorlar. Bir kısmı nakil yaptırıyor, bir kısmı yaptıramıyor yaşam beklentileri daha kısa oluyor. Uygun tedavi edilmezlerse hayati tehlikeli olan bir hastalık grubu. Uzun yıllar farkına varmadan yaşıyorlar ama bir zaman geliyor. Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk çıkıyor. Bu durumda müdahale lazım geliyor. Biz hem kalp açısından hem de karaciğer açısından gereken tedavilerine başladık. Şu an hastamızın durumu iyi” diye ekledi.

GİRESUN SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

Dr. Gökhan Aydın, "Giresun Sendromu"nun belirtileri hakkında bilgi vererek, hastanın karaciğer sirozu bulgularıyla başvurduğunu dile getirdi. En önemli belirtiler arasında nefes darlığı, karında sıvı birikmesi ve halsizlik olduğunu söyledi. Dr. Aydın, “Nadir görülen hastalıklar var ama bu nadirden ziyade ilk kez görülen bir vaka. Ben de klinik hayatımda ilk defa gördüm. Hastanın bize karaciğer sirozu bulgularıyla başvuruyor. En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti. Hastanın genel olarak laboratuvarına baktığımız zaman öncelikle ön tanımlarını koyuyoruz. Sonra tanımlamalarda hastanın tüm organlarının yerinin değiştiği ve bizim de görmediğimiz bir vaka olduğu için literati de tanıyoruz. Acaba tedaviyi verirken böyle bir hasta var mı? diğer hekimler ne şekilde yaklaşmış, onların tedavi realiteleri nelerdir? Çünkü bizde bir tedavi verirken sadece kendi görüşlerimiz doğrultusunda değil, diğer hekimlerin uygulamalarını da dikkate alıyoruz. Ancak buna benzer bir vaka olmadığını gördük. Bunun üzerine Prof. Dr. Cumhur Hocamızın önderliğinde tıp literatüründe yayınlayarak anlatmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

“BU BAŞARIYI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fazlı Kulaklı, bu başarının önemini vurgulayarak, Dr. Kulaklı, "Bir sendrom tanımlamak kolay değil, ama Giresun'dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun'un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme