Eczacılar bile şurubu tane tane alıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bir ay önce bugün, 'İlaç sorunu 3-4 haftaya bitecek' açıklamaları hafızalardaki yerini korurken İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yaşanan ilaç sıkıntısının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Şurupları artık depolardan tane ile alabildiklerini söyledi.

TAKİP ET

Türkiye'de ilaç erişiminde yaşanan sorunlar büyüyerek devam ediyor. Şubat ayındaki fiyat güncellemesi erkene çekilmesine rağmen hala birçok ilaca ulaşılamıyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 27 Aralık 2022 tarihinde yaptığı 'İlaç sorunu 3-4 haftaya bitecek' açıklamaları hafızalarda yer etmeye devam ederken, İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şurupları artık depolardan tane ile alabildiklerini kaydetti.

'SORUN YÖNTEM'

İlaç sıkıntısının temel kaynağının Türkiye'de ilaç fiyatlarını belirleyen yöntemin yanlışlığı olduğunu söyleyen Sayılkan, 'Bu yöntemde Euro kurunu düşük tutarak ilaç fiyatlarını baskılamayı ve harcamaları kontrol altına almayı hedefliyor. Şu anda ilaç firması zarar ediyor ve üretemiyorsa bir yıl beklemek zorunda. Ama 2-3 ayda bir zam yapılsa ilaç sıkıntısı olmaz. Bu kadar dışa bağımlı bir üründe 20'lerde olan Euro kurunu 10 lira olarak belirlerseniz ithal ilaçlarda sıkıntı yaşarsınız' dedi.

'YÜKÜ TAŞIYAMIYOR'

Sayılkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Hasta sayısı fazla olduğu için ilaç sorunu yaşanıyor' sözlerini hatırlatarak, 'Kısmen doğru ama bunun bir çözümü de olmalı. Bu tespiti biz de yapıyoruz, önceki yıllara göre daha fazla salgın olduğu için hızlı bulaş olduğunun farkındayız. Biz bunu Kasım ayından beri ifade ediyoruz, Ocak ayında 'Evet, hasta sayısı fazla' diyorlar. Bunun çözümü için yöntem değişikliğine ihtiyaç var. 2004'te çıkan kararname artık bu yükü taşımamaktadır. Yeni bir yönteme geçersek o zaman insanlar ilaç aramak zorunda kalmazlar' diye konuştu.

Şurupları depolardan tane ile aldıklarını dile getiren Sayılkan,'Göz damlası, tüp bebek ilaçları, antibiyotik, ateş düşürücüler, grip ilaçlarını bulmak zor. Spesifik olarak neyin olup olmadığını da söyleyemiyoruz. Bir bakıyoruz, o gün depoda o ilaç var, diğer gün yok. Bugün, depodan birer tane antibiyotik alabiliyorsak 'sorun yok' diyemeyiz çünkü ihtiyacı karşılamıyor. Ankara'dan alınan dayatmacı kararlar ile sağlık hizmetlerinden tasarruf etmek övünülecek bir şey değil' ifadelerini kullandı.

'TASARRUF EDİLMEZ'

Sayılkan, tasarruf edilecek birçok alan olduğunu ama insan sağlığından tasarruf edilemeyeceğine dikkat çekerek, 'Türkiye'de ilaç fiyatları Euro kuru düşük tutarak baskılandığı için belki de Avrupa'nın en düşük ilaç fiyatları oluşturuluyor. Bu ilaç yokluğunu getirdiği gibi birçok Arap ülkesine ihracat adı altında ilaç gidiyor. Ülkede insanlar ilaç bulamazken yurtdışında daha çok para ettiği için ihraç ediliyor. Bunun da değiştirilmesi lazım. Tasarruf yapılacak birçok alan var; ama sağlıktan tasarruf edilmez' açıklamasını yaptı.

Sıla ARABACIOĞLU-ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme