Efes Selçuklular JES'e bir kez daha geçit vermedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bugün Havutçulu'da düzenlenmek istenen bilgilendirme toplantısı, köylülerin protestosu ile engellendi.

Efes Selçuk yakınlarındaki Havutçulu, Gökçealan ve Çamlık köyleri arasında açılmak istenen jeotermal kuyularına yöre halkı bir kez daha sert tepki gösterdi. Şirketin Havutçulu köyünde yapmak istediği çevresel etki değerlendirme (ÇED) halkın katılımı toplantısı, köylülerin sert protestosu nedeniyle iptal edildi.

Şirket yetkililerini köye sokmayan Efes Selçuklular, “Jeotermale hayır” mitingine dönüştürdü.

Selçuk Kent Konseyi öncülüğünde düzenlenen direnişe Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal, Ege Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri ve Kuşadası Kent Konseyi Başkanı Mustafa Ünver, CHP İzmir Önceki Dönem Milletvekili Musa Çam, Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, AYÇEP Doğa Derneği Başkanı Mehmet Vergili, EGEÇEP Derneği Başkanı Tekin Karadağ, Köy ve Mahalle Muhtarları, siyasi parti temsilcileri, Efes Selçuk'ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve halk katıldı.

"Daha önce iki kez iptal ettirdikleri JES Projesine bir kez daha hayır demek için buradayız" diyen Selçuk Kent Konseyi Genel Sekreteri Özgür Gökdemir, "Daha önce hep birlikte direnerek iki kez iptal ettirdiğimiz JES Projesine karşı bir kez daha hayır demek için buradayız. Biz Selçuk Kent Konseyi olarak yaşamı tehdit eden; doğaya, tarım ürünlerine, insan sağlığına zarar veren projeleri durduruncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

"TORPAĞIMIZDAN, SUYUMUZDAN, YAŞAM HAKKIMIZDAN UZAK DURUN"

Kamudan yana bir anlayışla mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Bu ülkede artık nefes almak bu kadar zorlaşmışken, kadınların ve çocukların geleceğe olan kaygıları bu kadar artmışken; toprağımızdan, suyumuzdan, geleceğimizden yaşam hakkımızdan uzak durun diyoruz. 5-6 yıl önce aynı firma Havutçulu'da ve Naipli'de yeni kuyular açmak istedi. O zaman da gelmiş, direnişimizi sergilemiş ve davamızı açmıştık. Açılan davada ÇED gereklidir kararı verildi. İlk girişimleri ortadan kaldırıldı. Açılan ikinci davada nasıl olduysa ÇED raporu olumluyken İzmir İdare Mahkemesi tarafından ÇED'in uygun olmadığı ve bu toprakların üzerine kurulmayacağı mahkeme üzerinde kesinleşti. Kamu yararı diyor ki burada JES yapılamaz. Ama sermaye diyor ki “JES yapılabilir”. Ama biz kamudan yanayız. Bizim incire ihtiyacımız var. Bizim üzüme ihtiyacımız var. Bizim geleceğe, temiz suya, temiz havaya ve sağlıklı geleceğe ihtiyacımız var. Burada JES'e ihtiyaç yok, burada JES'E geçit yok. Çünkü burada direnen bir halk var” dedi.

Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, Germencik'in JES Projesinden büyük zarar gördüğünü belirterek; “Bu Jeotermalin dayağını Germencik'te ilk yiyen biziz. Buradaki direnişiniz bize çok büyük güç veriyor. Germencik olarak Havutçulu'nun arkasındayız” dedi.

"HALK BU TOPRAKLARDAN GEÇİNİYOR"

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Güner her zaman Selçuk halkının yanında olacaklarını belirterek; “Selçuk Belediye Başkanım olayın hukuki yönünü anlattı. Özetle diyor ki; yaptığınız iş ekosisteme de aykırı, hukuka da aykırı. Halka rağmen, millete rağmen, milletin geleceğini belirleyemezsiniz. Halk bu topraklardan geçiniyor, çocuklarını bu topraklardan kazandıkları paralarla okutuyor. Siz onların geleceğini yok edemezsiniz. O yüzden protestomuza sonuna kadar devam edeceğiz. Kuşadası her zaman Selçuk'un yanında olacak” dedi.

Havutçulu'da JES direnişinin sembolü olan Mürüvet Üstdağ 8 yaşından bu yana toprakla iç içe olduğunu belirterek; “Ben bu toprakları veremem. Herkes bu topraklarda temiz hava alacak. Ben torunlarım, evlatlarım için mücadele ediyorum. Ben köyümde jeotermal istemiyorum.

"BURAYI ONLARA HAM YAPTIRMAYACAĞIZ"

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

“Dağlarından bal, ovalarından yağ akan bu coğrafyadan ne istiyorlar? Bunların tek bildikleri var. Rant ve beton. İstiyorlar ki her yer beton olsun. Ama halk zeytinini ekmek istiyor, üzümünü toplamak, incirini toplamak istiyor. Aç gözlülükleri o kadar büyük ki… Bütün dünyayı aç bırakacak kadar aç gözlüler. Bundan sonra asla yalnız yürümeyeceksiniz. Eylemleriniz sürdüğü müddetçe bir adım gerinizde, sağınızda, solunuzda olmaya devam edeceğiz. Burayı onlara ham yaptırmayacağız” dedi.

"MÜCADELEYE DEVAM"

CHP İzmir Önceki Dönem Milletvekili Musa Çam; “Burada çiftçimizin, köylümüzün alın terini zehirlemek isteyenlere karşıyız. Karşı olmaya devam edeceğiz. Biz, JES'e karşıyız. Çünkü doğanın kirlenmesine, sularımızın ve bitkilerimizin zehirlenmesine karşıyız. Geçtiğimiz yıllarda Gökçealan Köyü'nde, daha önce de yine bu meydanda aynı mücadeleyi verdik. Bizler geldik gidiyoruz. Ama çocuklarımıza ve torunlarımıza daha güzel bir doğa bırakmak gibi bir sorumluluğumuz var. Mücadeleye devam” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme