Efes, yerel kalkınmada örnek oluyor!
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu'nda tarım, turizm ve girişimcilik vurgusu yaptı.
Efes Selçuk Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Encümen Üyesi Filiz Ceritoğlu Sengel, İstanbul'da gerçekleştirilen Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi 31. Türkiye Çalışma Grubu Toplantısı'nda konuştu. Başkan Sengel, Efes Selçuk'un yerel kalkınma modeli, belediyenin girişimcilik ve üretime katkıları hakkında bilgi verdi.
Şişli Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, TBB Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bremen Devlet Parlamentosu Başkanı Antje Grotheer ve Türkiye genelinden belediye başkanları katıldı.
Başkan Sengel, az nüfuslu kentlerde yerel yönetimlerin en büyük sermayedar olduğunu ve girişimciliği teşvik etmek için kent dinamiklerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, yerel yönetimlerin kalkınmadaki rolüne dikkat çekti.
TARIM VE TURİZM ODAKLI KALKINMA
Efes Selçuk'un ekonomik kalkınmasının tarım ve turizme dayandığını ifade eden Başkan Sengel, belediyenin bölgedeki en büyük işveren olduğunu vurguladı. Sengel, “38 bin nüfuslu Efes Selçuk'ta 600 çalışanımızla 600 eve ekmek götüren bir belediyeyiz. İlçemizi, Küçük Menderes'in bereketli topraklarının buluştuğu bir meyve sepeti gibi görüyorum. Ayvasından narına, mandalinasından şeftalisine ve coğrafi işaretini aldığımız üzümüne kadar pek çok ürünle katma değer sağlıyoruz. Kadınların ve ev ekonomisinin desteklenmesi için kooperatifleşmeyi teşvik ediyor, kurutma tesisleri gibi projelerle yerel kalkınmayı güçlendiriyoruz” dedi.
EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ İLE AİLE TARIMINA DESTEK
Tarımsal kalkınma çalışmaları kapsamında hayata geçirilen Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün önemine değinen Başkan Sengel, “Gıdaya erişimin zorlaştığı, üretimin azaldığı bir dönemde aile tarımını yeniden canlandırmak için çalışıyoruz. Toprak Okulu projemizle kadınları ve gençleri tarıma teşvik ediyor, aile tarımının önemini anlatıyoruz. Bu sayede ekonomik kalkınmayı yerelden sağlamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
YÜREKLİ MÜCADELEYE DEVAM
Efes Selçuk'un tarihi ve doğal zenginliklerini hatırlatan Sengel, yerel yönetimlerin kalkınma sürecinde güçlü olmaları gerektiğini belirtti. Ancak bütçenin büyük bir kısmına bakanlık tarafından el konulduğunu ifade eden Başkan Sengel, “Efes, Meryem Ana'nın Evi, Aziz Yuhanna'nın mezarı ve Artemis Tapınağı gibi dünya miraslarını barındıran bir kentten bahsediyoruz. Ayrıca, Küçük Menderes'in kenarında verimli topraklarıyla ekonomik potansiyele sahibiz. Ancak bütçemizin yüzde 60'ına el konulmasına rağmen, bu mücadeleye yürekli bir şekilde devam ediyoruz” dedi.
Toplantı, yerel yönetimlerin kalkınma süreçlerine katkılarının ele alındığı oturumlarla sona erdi. Başkan Sengel'in konuşması, katılımcılardan büyük ilgi gördü.