Ege Üniversitesi'nden deniz hıyarları araştırması

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi gerek araştırma altyapısı gerekse kamu ve özel sektör iş birlikleri ile fakülte öğrencilerine yönelik desteklerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor.

TAKİP ET

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen '2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı' tarafından 2021/3 döneminde desteklenmeye hak kazanan ve akademik danışmanlığını EÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon ve Sanayi Danışmanlığını Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Bengi Bayoğulları'nın yaptığı 'Deniz Hıyarı Larval Yetiştiriciliğinde Probiyotik Katkısının Büyüme Performansı ve Yaşama Oranına Etkisi' başlıklı araştırma projesi Su Ürünleri Fakültesi 4. sınıf Yetiştiricilik opsiyonu öğrencisi Ender Varlık yürütücülüğünde başarıyla devam ediyor.

Potansiyel tür

Proje kapsamında sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Proje Yürütücüsü Su Ürünleri Fakültesi Öğrencisi Ender Varlık, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Ege Depa Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret firmasının araştırma altyapısı ve laboratuar imknları ile Urla İskele'de yürütülen proje çalışmalarında, yüksek ekonomik değere sahip ve Türkiye su ürünleri sektörü için potansiyel alternatif tür olarak değerlendirilen deniz hıyarı larva yetiştiriciliğinde probiyotik katkısının yaşama ve büyüme oranlarına etkilerinin çok yönlü olarak araştırıldığını söyledi. Ender Varlık, akademik ve sanayi danışmanları ile hayata geçirdikleri projede bilimsel araştırmaların kurgulanması, gerçekleştirilmesi ve somut sonuçların analiz edilmesi konusunda eşsiz deneyimler kazandığını ve fakülte derslerinde elde ettiği birçok bilgiyi araştırma ekosisteminde kullanma şansına eriştiğini vurguladı. Bitirme tezine de kaynak oluşturacak olan araştırma projesinin, önümüzdeki dönemlere yönelik birçok araştırma fikrine de öncülük ettiğini belirtti.

Araştırma kültürü

Projenin Akademik Danışmanı Doç. Dr. Tolon, ilk 4 ayı tamamlanan projede yürütücülüğü üstlenen öğrencisinin araştırma fikrini hayata geçirirken bilimsel araştırma kültürünü her yönüyle deneyimlediğini belirtti. Bu süreçte, araştırmanın tüm aşamalarında inisiyatif alan öğrencinin lisans eğitimi sırasında aldığı teorik ve pratik bilgilerini gerçek bir araştırma ortamında kullanma becerisine kavuştuğunu ifade eden Doç. Dr. Tolon, lisans sonrası akademik veya iş hayatında merak, ön inceleme, araştırma ve sonuçların analizi ile sorunlara çözüm bulma konularında yetkinlik kazandığını vurguladı.

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme