Egeli bilim ekibinden yenilikçi proje
3 boyutlu baskı teknolojisi sağlıkta nasıl çığır açacak? Hastalıkların hızlı tanısında devrim mi geliyor? Bu yenilikçi proje sağlıkta hangi sorunlara çözüm sunabilir? Geliştirilecek biyosensör prototipi piyasada ne zaman yer alacak? 3 boyutlu baskı teknolojisi sağlık sektörünü nasıl dönüştürüyor?
Ege Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından desteklenen yenilikçi bir proje ile biyosensör teknolojisinde öncü bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor. Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Pınar Kara liderliğindeki ekip, 3 boyutlu baskı ile geliştirecekleri elektrot sistemiyle genetik ve mikrobiyolojik hastalıkların teşhisinde yeni bir dönemi başlatmayı hedefliyor.
TÜBİTAK'TAN DESTEK: EGE ÜNİVERSİTESİ YİNE ZİRVEDE
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Kara'nın yürütücülüğünü yaptığı, '3 Boyutlu Baskı Tekniği ile Üçlü Elektrot Tasarımı, Geliştirilmesi ve Elektrokimyasal Biyosensör Uygulaması' başlıklı proje, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu başarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
'Tam akreditasyona sahip, öğrenci odaklı ve araştırma üniversitemiz TÜBİTAK'ın farklı programlarında liderliğini sürdürüyor. Ege Üniversitesi, en çok proje üreten ve projeleri TÜBİTAK tarafından kabul gören üniversiteler arasında zirvede yer alıyor. Kabul alan projelerimizden biri de Prof. Dr. Pınar Kara ve ekibinin geliştirdiği bu çalışmadır. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.'
HASTA BAŞI ANALİZ SİSTEMLERİNDE YENİ DÖNEM
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Pınar Kara, çalışmanın hedeflerini şu şekilde açıkladı:
'Projemiz kapsamında 3 boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak tasarlanıp geliştirilecek üçlü elektrot sistemi ile mutasyonların, genetik ve mikrobiyolojik kökenli hastalıkların tanısında büyük bir adım atılacaktır. Bu gelişme, biyosensörlerin ana hedeflerinden biri olan hasta başı analiz (Point of Care - POC) sistemlerinin tasarımına önemli bir katkı sağlayacaktır.'
Prof. Dr. Kara, geliştirilecek 3B baskılı üçlü elektrot sisteminin mevcut kullan-at elektrotlara kıyasla uygun maliyetli, kolay üretilebilir ve hızlı uygulanabilir bir alternatif oluşturacağını belirterek, şunları ekledi:
'Prototipimiz, özellikle enfeksiyon kaynaklı klinik hastalıkların hızlı teşhisinde ve hasta takibinde kullanılabilecek bir ürün haline getirilecektir. Hem akademik çalışmalarda hem de biyoteknolojik firmalar tarafından kullanılabilecek bu ürün, ulusal bir kazanım olarak değerlendirilecektir.'
BİLİM EKİBİNİN DETAYLARI
Projeyi yürüten bilim ekibinde şu isimler yer alıyor:
Doç. Dr. F. Ferda Yılmaz
Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ali Ege
Dr. Marina Serin
Sezin Yüksel
Fatma Selen Günden
Proje, biyoteknoloji ve sağlık teknolojilerinde Türkiye'nin uluslararası alandaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.