Ekonomi nedeniyle vatandaşların uğrak yeri: Tepecik bit pazarı

yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, Tepecik'te her Pazar sabahı kurulan bit pazarı vatandaşların en...

yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş'ın haberine göre, Tepecik'te her Pazar sabahı kurulan bit pazarı vatandaşların en uğrak yelerinden biri oldu. Her fiyattan ürünün bulunabildiği pazarda, esnaf da ekonomik krizden şikayet ediyor. Ekonomik krizden dolayı daha ucuz ürünler bulabilmek için pazara gidenlerin sayısı azımsanmayacak sayıda. Eskiye göre fiyatların zamlandığını söyleyen esnaf 'rağbet azalsa da alıcı yine de vazgeçemiyor', vatandaş ise 'Bu ekonomide başka yere gidemiyoruz belki daha az dayanıklı ürün alacağız ama en azından ucuza alıp idare etmeye çalıyoruz'' diyor.

Bitpazarında esnaflık yapan Selim Dardan her bütçeye göre ürün olduğunu ama artık ucuz ürün bulmanın zorlaştığını, bulunanların da oyuncak gibi ürünler olduğunu, büyük ürünlerin artık pahalandığını belirtirken, 'Hurdacılardan, kapıcı dairelerinden, ya da satmak istemeyen satıcılardan uygun fiyatlara alıyoruz, üzerine bizde fiyat ekleyip satıyoruz. Bu işi yapıyorsak bize ulaştırıyorlar ürünleri. Ben bu işi yapıyorum benim çevremdeki insanlar bana ulaştırıyor, kimisi hediye veriyor kimisi yarı yarıya krla veriyor. 10 liraya 20 liraya 100 liraya her fiyata uygun bir ürün mutlaka elimizde buluyor. Ucuz ürün bulmak zor. Büyük ürünler artık daha büyük fiyatlara satılıyor. Ama tabi ki yine de normal piyasanın çok altında oluyor' şeklinde konuştu.

'EKONOMİK DURUM İNSANLARI BİT PAZARINA YÖNLENDİRİYOR'

Dandal, ürünlere rağbet önceki senelere göre azalsa da azımsanmayacak derecede bir satış olduğunu  belirterek, 'Satışlarda biraz düşüş var ama normal karşılıyoruz. İnsanlar artık ekonomiden dolay ürünleri daha uzun ve iyi kullanıyor. Burası bit pazarı, piyasaya göre tabii ki çok düşük ama artık eskisi gibi 5 liraya ürün bulmak zor. Ülkedeki ekonomik durum insanları bitpazarına yönlendiriyor mecburen. Dışarıda aynı ürünü çok daha pahalıya buluyor ama burada çok daha ucuza buluyor, bir parçası kırık ya da eksik oluyor ben bunu kendim temin edebilirim deyip alıyorlar' diye konuştu.

'KORKARAK ALIYORUZ AMA MECBURUZ'

Pazardan alışveriş yapan bir vatandaş pazara yönelik olarak, 'Ülkedeki ekonomik durum malum, her istediğimiz ürünü alamıyoruz. Önce buraya bakıyoruz eğer tamir edilebilecek şekildeyse daha ucuza alıp kullanıyoruz. Çoğu zaman korkarak alıyoruz bozulacak ya da çalıntı diye ama mecburen alıyoruz' dedi.

'DEVİR 50 LİRAYI BİLE DÜŞÜNME DEVRİ'

Cebindeki 50 lirayı bile düşünmesi gerektiğini söyleyen bir genç ise 'Ünlü bir telefon markasının kulaklığının piyasada normal fiyatı 3-4 bin TL, o parayı verip alamam ama burada 50 lira belki 3-4 ay kullanabileceğim belki daha fazla ama her türlü kardayım. Devir 50 lirayı bile düşünme devri' diye konuştu.

ANTİKA SEVERLER DE GELİYOR

İhtiyacı olup gelenler dışında antika toplamak için gelen de var. Yıllardır bit pazarlarında dolaşıp antika ürün bulursa alıp gerekli onarımlarla bu ürünleri satıp geçimini sağlayan Mehmet Şevki, 'Buralarda ya da diğer pazarlarını dolaşıyorum ilginç bir şey bulursam alıyorum ucuz fiyata, onarımlarını yapıp kendim alıcısına satıyorum. Eskiden iki üç ürün alıp 20-30 TL verirdim, artık tek ürüne 20-30 TL veriyorum' ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme