Ekonomik dönüşümde zirve: Aliağa'da 263 yeni iş yeri müjdesi!

İzmir'in Aliağa ilçesinde 2024 yılı, iş yerlerinin açılışı ve kapanışı açısından dikkat çekici bir yıl oldu. Peki, kapanan 80 iş yerine karşılık nasıl 263 yeni iş yeri açıldı? Kapanmaların ardında hangi ekonomik sebepler yatıyor? Esnafın en büyük sıkıntısı çırak bulamamak mı? Esnaf, nakit sıkıntısıyla nasıl başa çıkacak? Aliağa'daki bu değişim, ilçenin ekonomik geleceğini nasıl şekillendirecek? İşte detaylar...

İzmir'in sanayi ve ticaret açısından güçlü ilçelerinden biri olan Aliağa'da 2024 yılı, iş yerlerinin açılışı ve kapanışı bakımından önemli bir yıl oldu. Aliağa Esnaf ve Sanatkrlar Odası Başkanı Serdar Berk, ilçede 263 yeni iş yeri açıldığını, ancak 80 iş yerinin de çeşitli sebeplerle kapanmak zorunda kaldığını açıkladı.

'BUGÜN DE AYNI ANLAYIŞA SAHİPTİR'

Berk, esnafın karşılaştığı zorlukları ve sektördeki dönüşümü değerlendirerek, özellikle çırak bulamama sorununa dikkat çekti. Berk, 'Esnaf ve sanatkrlarımız, adeta bir çimento gibi milletimizi bir arada tutan, savunan, yaşatan, büyüten bir topluluk olmuştur. Selçuklu'dan beri devletimizi ve milletimizi ayakta tutan omurga görevi gören esnaf ve sanatkrlarımız, bugün de aynı anlayışa sahiptir. Geçtiğimiz yıllardan bu yana her şartta toplumun ve ülkemizin menfaati için çalışıp üretmeye devam eden esnafımızın en büyük sıkıntısı, el verecek çırak bulamamasıdır' şeklinde konuştu.

KAPANAN 80 İŞ YERİNE KARŞI 263 YENİ İŞ YERİ AÇILDI

2024 yılı itibarıyla Aliağa Esnaf ve Sanatkrlar Odası'na kayıtlı bin 938 aktif üye bulunduğunu belirten Serdar Berk, ilçede kapanan 80 iş yerine karşın, 263 yeni iş yerinin açıldığını açıkladı. Aliağa'daki iş yerleri arasında market, lokanta, kafeterya, tekel bayii ve kuaför gibi birçok sektörde yeni iş yerlerinin açıldığını aktaran Berk, ilçenin sanayi gücü ve coğrafi avantajlarının bu değişimi hızlandırdığına dikkat çekti. Kapanan iş yerlerinin çoğunun ekonomik zorluklar ve sektör değişikliklerinden kaynaklandığını ifade eden Berk, 'Bu yıl içerisinde ilçemizde, çeşitli nedenlere bağlı olarak 80 iş yeri kepenk indirdi. Kapanan 80 iş yerine karşılık; market, lokanta, kafeterya, tekel bayii, kadın-erkek kuaför gibi meslek dallarında 263 iş yeri açıldı. İş yerlerin kapanışlarına sebep olan faktörlerin başında ekonomik şartların uygun olmaması yer alıyor. 80 kişi kepenk indirmiş olmasına rağmen, 263 kişide kapananların yerine ve farklı yerlere yeni iş yerleri açmış durumda. Bu kapanmalar, iflas etti mantığı ile algılanmamalı; devredenler olmuştur, emekliliği gelenler olmuştur. Bunların içerisinde iflas edenlerin olması da kaçınılmazdır' diye konuştu.

ESNAFIN EKONOMİK SIKINTILARI DEVAM EDİYOR

Serdar Berk, esnafın karşılaştığı en büyük zorluğun nakit sıkıntısı olduğunu belirterek, 'Esnafımız, her şeye rağmen ülkemiz için üretmeye, çalışmaya devam ediyor. Ancak nakit sıkıntısı, esnafımızın önündeki en büyük engellerden biri olmaya devam ediyor. Bu sorunlara çözüm bulunması, gelecekte daha sağlam adımlar atmamızı sağlayacaktır' dedi.

Bakmadan Geçme