Ekonominin patronları sürdürülebilirliği konuştu
Sürdürülebilirlik Zirvesi'nde konuşan EİB Başkanı Jak Eskinazi, fabrikalarda beyaz ve mavi yakadan sonra, yeşil yakaya ihtiyaç başladığını belirterek, 2026 yılında AB'de devreye girecek karbon vergisine hazırlık yapmak gerektiğini açıkladı
İzmir Ticaret Odası ile Hürriyet Gazetesi Sürdürülebilirlik Zirvesi düzenledi. İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen zirvenin açılış oturumunda Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Noyan Doğan'ın moderatörlüğünde Ege Bölgesi İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener konuşmacı olarak yer aldı.
'ÖNCE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖNEMİNİ FARKETMELİLER'
İlk sözü alan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, çevre odaklı yatırımların şirket büyüklüğü, faaliyet alanına göre farklılıklar gösterdiğini belirterek, büyük şirketlerin daha hızlı ve etkin hareket edebildiğini söyledi. KOBİ'lerin finans ve bilgiye erişimlerinin kısıtlı olması nedeniyle sıkıntı yaşadığını vurgulayan Özgener, 'Onların bu sıkıntısını gidermek için oda olarak çalışmalarımız var. Yeşil dönüşüm mentörlüğü programımız var. AB destekli bir proje olarak bunu yürütüyoruz. İşletmelere bilgi ve birikim aktarıyoruz. Şu anda 26 firma bu konuda eğitim alıyor. Firmalarımızın en büyük eksikliği aslında farkındalık. Çevre ve sürdürülebilirlik konusunda yatırım yapmazlarsa, gelecekte ne yaşayabileceklerinin farkında değiller. Bu alanda döngüsel ekonomi uygulamaları projemiz de var. 2021'den beri uyguladığımız bu programla üyelerimize fırsatlar yaratıyoruz' dedi.
ENERJİ, HAMMADDE VE İSTİHDAMA ODAKLANILMALI
Kaynakların tükenmeye başladığını hatırlatan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 'Kaynakların tükeniyor olması, iklim değişikliği ve teknoloji sürdürülebilirlik kavramını öne çıkardı. Verimlilik takibi çok önemli. Karbon ayak iziniz yasal sınırların altında olabilir ama yine de bunu daha aşağılara çekmenin yollarını aramak zorundayız. Enerji, hammadde, iş gücü üretimin temel taşları, Bunlarla ilgili gelecekte yaşayacağımız sıkıntıları şimdiden öngörmeliyiz. Temiz enerjiye odaklanmalıyız. Temiz enerji teşvik edilmeli. Trafolardaki boşlukla ilgili yayınlanın raporlarda hiç boşluk yok görünüyor. Boşluk olmaması yüzünden temiz enerjiye fırsat verilmiyor. Temiz enerji üretim maliyetleri açısından çok önemli. Elektrik kesintilerinin yarattığı maliyet çok yüksek. Hammadde imkanlarımız çok geniş ama teminde sıkıntı yaşıyoruz. İş gücündeki ise ihtiyacı meslek liseleri ile karşılayabiliriz. Almanya bugünkü konumuna öyle geldi' diye konuştu.
ORGANİK VE İYİ TARIM UYGULAMALARINA İHTİYAÇ VAR
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise şunları söyledi; 'Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Programı içinde ortaya koyduğu çiftlikten sofraya projesi yeşil dönüşümü de kapsıyor. Türkiye'de organik ve iyi tarım uygulamaları var ama kimyasal gübre ve pestisit kullanımı hala yüksek. İklim değişikliğinin yarattığı sorunları aşmak için iklim değişikliği yaratan uygulamalarla mücadele zorunlu.'
İHRACATÇI KARBON AYAK İZİ YATIRIMLARINA HAZIR DEĞİL
Türk ihracatçısının karbon ayak izi konusunda yatırım yapabilmesi için önce konuyla ilgili bilgi sahibi olması gerektiğini açıklayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 'İhracatçımız bu konuda yatırım yapmaya hazır değil çünkü bilgi sahibi değil. Ama hazırlanacak, hazırlanmak zorunda. Karbon ayak izlerini ölçtürüp, nerede olduklarını görmeleri lazım. Önce eğitim vereceğiz. Fabrikalarda bugüne kadar beyaz ve mavi yaka çalışıyordu. Anlaşılan artık yeşil yakaya da ihtiyaç var. Karbon teknolojilerini ancak böyle anlatıp, üretimde karbon ayak izini azaltabiliriz. Bu yatırımların maliyeti çok yüksek. Bu yatırımların rekabet güçlerini arttıracağını görmeleri gerekiyor. 2026'da Avrupa Birliği'nde karbon vergileri uygulanmaya başlayacak. Bu konuda önemli aşama kaydeden firmalar var. Onlarla rekabet zor olacak' diye konuştu.