El ele verirsek dünya değişir

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, sürdürülebilir gelecek ve üretim için kadınların iş hayatının her alanında olması gerektiğini söyledi

Toplumun yarısını oluşturan kadınların hayatın her alanında çok önemli katkılar sağladığını vurgulayan Alkan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Kadınların sadece iş gücüne değil, toplumsal hayata katılımları açısından desteklenmeleri gerektiğini kaydeden Ayla Alkan, şöyle devam etti: “Negatif önyargıyla oluşan 'kadın yapamaz' görüşünün değiştirilmesi, kadınların farklı iş kollarına yönlendirilmesi için toplumda zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. USKD olarak amaçlarımız arasında dönüşümü gerçekleştirecek eğitimleri vermek, toplumun tüm katmanlarına doğru iletişim çalışmasıyla anlatmak da var. USKD olarak kız çocuklarına yapılan yatırımı sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olarak görüyoruz. Özellikle teknoloji ve bilime erişimde kadın ve kız çocukları başta olmak üzere; herkesin erişimini sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Sürdürülebilir geleceğe ışık tutmak hedefiyle yola çıktıklarını belirten USKD Başkanı Ayla Alkan, “Ekip çalışmasıyla, farklı sektör ve paydaşlarla işbirliği projeleri yürüterek kalkınmaya destek sağlamak, ulusal ve uluslararası sürdürülebilir kalkınma modelleri geliştirmek istiyoruz. Kadınlar, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır. Daha eşit ve daha iyi bir gelecek için çözümler üretmek amacıyla Birleşmiş Milletler'in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı (SKA) vizyon edinen Türkiye'deki ilk ve tek iş kadını derneği olarak bu alandaki projelerimizi yaşama geçireceğiz” diye konuştu.

ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Birleşmiş Milletler'in 17 evrensel amaçtan oluşan eylem çağrısı olan sürdürülebilir kalkınma hedefinin önemine dikkat çeken Alkan, toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan dünyada “sürdürülebilir kalkınma amaçlarını” gerçekleştirmenin mümkün olmayacağını söyledi.

USKD'nin projeleri hakkında bilgi veren Ayla Alkan, şunları söyledi: “Kadınların istihdamda daha fazla yer alması, ülkemizdeki kadın istihdam oranının erkek istihdam oranlarıyla eşit seviyeye gelmesi ve eşit işe eşit ücret uygulaması getirilmeli. İş dünyasında üst düzey yöneticilik pozisyonlarında her iki cinse eşit fırsat ve yer verilmesi, kadın girişimcilerin finansa, pazara ve networke erişimlerinin desteklenmesi de önemli. Kadınların önlerindeki engellerden en önemlisi olan çocuk bakımı için özel sektör, devlet ve yerel yönetimlerin kreş açılması konusunda harekete geçirilmesinde ön ayak olacağız. Cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılarak kadının güçlendirilmesi yolunda büyük önem taşıyan konularda projeler yürüteceğiz”

Hedeflerini açıklayan USKD Başkanı Ayla Alkan, “Kuruluş tarihimiz olan 15 Ağustos 2024'ten itibaren ilk genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Çalışma organlarımızı belirledik. Toplantılarımızı yapmaya, plan ve stratejilerimizi oluşturmaya başladık. AB programı olan Sivil Düşün'e Kalkınmada Kadın Girişimcilik Zirvesi, İç İşleri Bakanlığına Kültürel Mirasına Sahip Çıkan Genç Kadınlar ve Sivil Toplum İçin Destek Vakfı'na Depremden Etkilenen Ergenler ve Gençler İçin Sosyal ve Duygusal İyileşme Projesi olmak üzere 3 hibe çağrısına proje yazıp gönderdik. Şanslıyız ki bizi cesaretlendiren dostlarımız var. Destekçilerimiz, hayal ortaklarımız, en başından beri bizlere yol gösteren, hiçbir karşılık beklemeden tıpkı bir gönüllü gibi çalışan, USKD'ye can veren, bu serüvenden heyecan duyan, oluşumunda ve gelişiminde emeği olan herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum” ifadesini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme