Emekliler Çeşme'den seslendi: Yaşlıların hakları gasp ediliyor

DİSK Emekli-Sen Çeşme Şubesi'nden Dünya Yaşlılar Günü Açıklaması: Emekliler Açlık ve Sefalet Üçgenine Hapsediliyor.

DİSK Emekli-Sen Çeşme Şube Başkanı İbrahim Tuz, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında yaşlı yoksulluğunun giderek arttığını belirtti.

Tuz, “Sıfır zamma mahkûm edilen emekliler ve hak sahibi yaşlılar, açlık, yoksulluk ve sefalet üçgenine hapsediliyor. Emekli aylıklarının sistematik olarak düşürülmesi, yaşlı yoksulluğunun artışındaki en büyük etkendir” dedi.

"YAŞLILARIN HAKLARI GASP EDİLİYOR"

Tuz, Dünya Yaşlılar Günü'nün, yaşlıların gasp edilen haklarını geri istemek zorunda kaldıkları bir gün haline geldiğini ifade etti. “Dünya Yaşlılar Günü'nde, yaşlıların ve emeklilerin sokaklara dökülüp haklarını yüksek sesle haykırmak zorunda kaldığı tek ülkede yaşıyoruz” diyerek, Türkiye'deki yaşlıların temel hak ve özgürlüklerinin sürekli göz ardı edildiğine dikkat çekti.

Türkiye'deki yaşlı nüfusun 9 milyona yaklaştığını belirten Tuz, yaşlıların sosyal politikalardan yeterince faydalanamadığını, ekonomik olarak güçsüzleştiğini ve kamusal hizmetlere erişimlerinin engellendiğini söyledi. Bu durumun yaş ayrımcılığını da beraberinde getirdiğini ekledi.

"EMEKLİLİK HAKKI KORUNMALI"

Emeklilik hakkının yaşlıların yaşam standartlarını korumak için önemli olduğuna vurgu yapan Tuz, Türkiye'de emeklilik maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ve emeklilerin onurlu bir yaşam sürmelerinin zorlaştığını dile getirdi. “OECD ülkelerinde emekliler enflasyona karşı korunurken, Türkiye'de emekliler sıfır zamma mahkûm ediliyor” ifadelerini kullandı.

"YAŞLILARIN EN BÜYÜK AKTİVİTESİ DOKTOR RANDEVUSU"

Tuz, Avrupa'daki yaşlıların sosyal ve kültürel etkinliklere katıldığını, ancak Türkiye'deki yaşlıların hastane kuyruklarında zaman geçirmek zorunda kaldığını belirtti. “Türkiye'de yaşlılar, yetersiz emekli maaşları nedeniyle ne tatil yapabiliyor ne de kültürel etkinliklere katılabiliyor” diyerek, yaşlıların ekonomik zorluklar nedeniyle sosyal yaşamdan dışlandığını vurguladı.

Yapılan basın açıklaması sonrasında DİSK Emekli-Sen Çeşme Şubesi'nin en yaşlı üyelerine plaket takdim edildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme