EMKOÜİB: Hedefimiz 2023 yılında 1,1 milyar dolar ihracat

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerini içeren Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB),...

TAKİP ET

Mobilya, kğıt ve orman ürünleri sektörlerini içeren Ege Mobilya Kğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB), 2022 yılında 940 milyon dolara çıkardığı ihracatını, 2023 yılında 1 milyar 100 milyon dolara taşımayı hedeflemekte.

'DÜNYADA İLK 5'TE YER ALMAK İSTİYORUZ'

Mobilya, kğıt ve orman ürünleri sektöründe Türkiye'nin 2022 yılında gerçekleştirdiği 8,4 milyar dolarlık ihracattan yüzde 11 pay aldıklarını ifade eden EMKOÜİB Başkanı Ali Fuat Gürle, 'Temsil ettiğimiz tüm sektörlerde amacımız yalnızca ihracat rakamlarını yukarı çekmek değil, daha katma değerli, tasarım odaklı ihracat ile daha katma değerli ürünler ihraç ederek birim fiyatlarımızı ve bunun etkisiyle toplam ihracatımızı arttırmak. Dünya ihracatında ilk 8 de yer aldığımız mobilya sektöründe hedefimiz ilk 5 ve daha yukarısı' dedi.

TEMA: 'SMART FURNİTURE'

Ege Bölgesi'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatındaki ortalama ihraç fiyatının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Başkan Gürle, 'Katma değerli mobilya ihracatına dikkat çektiğimiz, sektöre yeni tasarımcılar kazandırmayı hedeflediğimiz projemiz Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızı bu sene 3. Kez 'Smart Furniture' temasıyla düzenliyoruz. Mobilya sektörünün markalaşması ve tasarım odaklı üretime yoğunlaşabilmesi için tasarımcılarla firmalarımızı ortak bir düzlemde buluşturmayı sürdüreceğiz' diye konuştu.

'TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE İZMİR ÖNCÜ OLMALI'

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize Sanayi Bölgesi'nin ortakları arasında yer aldığını dile getiren Başkan Gürle, 'Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve buna bağlı sanayi gelişimini sağlayarak İzmir'in bu konuda öncü hale gelmesini hedefliyoruz. Bir diğer amacımız, proje alanındaki üretimle birlikte ülkemizin büyük ithalat kalemlerinden birisi olan tohum ve fide sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak. Bu sayede yerli tohum ve fide üretiminin arttırılması, kaliteli türlerin elde edilmesine yönelik ıslah ve Ar-ge çalışmaları, ata tohumlarının tekrar hak ettiği yeri bulması konusunda çalışmalar da yürütülecek' dedi.

KAĞITTA İHRACAT 560 MİLYON DOLAR

Ege Mobilya Kğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin ihracatında kğıt sektörünün lokomotif olduğunu vurgulayan Başkan Gürle, 'Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye'nin kğıt ihracatından yüzde 20 pay alıyoruz. Kğıt sektörümüz 2022 yılında ihracatta bir önceki yıla göre Dolar bazında yüzde 30'luk bir artış göstermiş 560 milyon dolar bandında gerçekleşti. Kğıt sektörü için ülkemizde kğıdın ana hammaddesi olan selülozun dışa bağımlılığımız maalesef bir süredir devam ediyor. Endüstriyel orman alanlarının çoğaltılması ve selüloz stratejik ürünler kapsamına alınması için önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız olacak' şeklinde konuştu. (Y.K.)

 

İHA

Bakmadan Geçme