Emsal tartışmaları gölgesinde Halk Konut töreni

Berivan KAYA/YENİ İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Halk Konut projesinin 11. 12. 13. 14....

TAKİP ET

Berivan KAYA/YENİ İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Halk Konut projesinin 11. 12. 13. 14. 15. 16. 18. 19. 20. etaplarının toplu imza töreni Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşti. Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, CHP İzmir Milletvekili adayları, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İZDEDA Kurucu ve eski Başkanı Haydar Özkan, İZDEDA Başkanı Bilal Çoban, kooperatifler ve İzmirli depremzedeler katılım sağladı.

'KREDİYİ KULLANDIRTMADILAR'

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Halk konut çok uzun bir süredir üzerinde kafa yorduğumuz bir proje. Çok kıymetli çünkü bütün Türkiye'ye örnek olacak bir proje. İlk kez İzmir'de ortaya çıkan bir model. Bu model imece usulüyle ortaya çıktı. Çok paydaşlı bir proje. Emin olun ki bunlar Türkiye'de yepyeni bir model doğmasına imkan verdi. Kentsel dönüşüm noktasında bir yol haritası oldu. Bizler çok zorlandık, sizler çok beklediniz ama bundan sonrasında pürüzsüz bir yol haritası var. Büyük proje büyük bir uyum gerektiriyor. Bu uyum sadece İzmir'in kendi içinde yakalayacağı bir uyum olamaz. Bunun merkezi otorite tarafından desteklenmesi gerekiyor. Dünya bankasından bulduğumuz bir finansman kaynağı vardı, olmadı bize o krediyi kullandırtmadılar. Emsal meselesi aynı şekilde' ifadelerini kullandı.

'HALKIN İKTİDARINDA HALK KONUT'

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala iktidar mesajı veren Başkan Soyer, 'İktidarın belediyesi olmak ne demek çok iyi biliyorum. Telefon açıp bana Çevre ve Şehircilik Bakanını bağlayın demek var ya.. Bunu diyeceğiz. Halk konut ancak halkın iktidarında yürür. Halkın iktidarında halk konutun önünü açacağız. Biz işin büyük kısmını bitirdik. Yeter ki gölge etmeyin dedik ancak gölge ettiler. Engel çıkartmayın dedik, engel çıkardılar ama bitti yolun sonuna geldik. Birçok şey üzerinde çalışırsınız ama belediye başkanı olarak asolan şehirde yaşayan insanların güven duyuyor olmasıdır. Bu güven yoksa altın kaplı parkların bile kıymeti olmaz. Bu şehirde yaşayan herkes güven duyacak. Bizim asli işimiz kentsel dönüşümdür. Burada da sizlerle ortaya koyduğumuz bu modeli bütün İzmir'e yayacağız. Biz en zor zamanlarda en meşakatli işlerin altından kalktık. Geldiğimiz nokta az buz değil. Bundan sonrasında önümüz çok acı ki yolumuz pürüzsüz. Halk konutu İzmir'e yaymaya söz veriyorum. Bu koltukta oturduğum sürece birinci önceliğim bu şehri dirençli hale getirmeye çalışmak ve bu şehirde yaşayan insanların güvenle yaşayacağı bir şehir inşa etmek olacak' dedi.

EMSAL VE HALK KONUT ZORUNLULUK'

Elazığ ve Bayraklı karşılaştırması yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 'Deprem süreci derinden yaşadığımız bir süreç. Bu süreçte omuz omuza olduk. Arama kurtarma ve enkaz süreci dışında ne yazık ki bir başımıza kaldık. Arkamızda sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi vardı. 2 noktada çok büyük mağduriyetler yaşadık. 130 metrekarelik daireler 70 metrekareye düştü. Bunu bir şekilde anlatamadık ve mağduriyet giderilmedi.. Osmangazi'de 2 parselde emsali 3 kat artırıp bu konutları yapıyorlar. Madem yapabiliyoruk proje alanındaki yurttaşlarımızı neden mağdur ettik? Binaların risk durumuyla ilgili konuşmak doğru değil, bu bir politika ürünü. Bir evin riskli olup olmadığına bakmalıyız. Hasar durumu bizi çok ilgilendirmiyor. Az ve orta hasarlı bina sahipleri bu mağduriyet pençesinde. Birçok afet bölgesinde yapılan işler söz konusu İzmir ve Bayraklı olunca merkezi idare aynı hoşgörüyü göstermedi. Elazığ'a giden toplam yatırım 560 milyon İzmir için 30 milyon lira. Yapılan konut sayısı 25 bin, Bayraklı'da 6 bine yaklaşacak onu da rezerv alanlarının kime verildiğiyle ilgili hala bilgi yok. Emsal artışı ve halk konutu ortaya çıkması bir zorunluluktu. Bu süreçlerin tamamında sayın başkanımız ve biz bu sürecin takipçisiyiz. Sonuna kadar depremzede hemşehrilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz' dedi.

'TMMOB VE ŞPO EMSALE DOKUNMA'

TMMOB ve ŞPO'ya çağrıda bulunan Halk Konut 12 kooperatif Başkanı Serdar Cemiloğlu, 'Doğa bize bedeli ağır olsa bile güçlü bir mesaj vermiştir. Depreme hazırlıklı olmak bir devlet politikası olmalıdır. Bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğinden hareketle tüm enerjimizi olası afetlerin yıkıcı etkileri ve yıkıcı risklerini azaltmak için harcamalıyız. Bir depremzede olarak 2.5 yıldır hasar gören binalarımızı yapmak için çaba sarf ediyoruz. Yıllardır ödediğimiz deprem vergilerinin nerede olduğu belli değil. Az ve orta hasarlı bina sahipleri görmezden gelindik. İnşaat maliyetleri arttı ve evlerimiz yapılamaz duruma geldi. İZDEDA derneğimizin büyük mücadelesiyle, Bayraklı Belediye Başkanımız Serdar Sandal'ın önerisi ve Tunç Başkan'ın çabalarıyla emsal artışı verildi. Müteahhitlerin istediği rakamlar bizler için ikinci bir deprem oldu. TMMOB ve Şehir Plancıları Odası problemin değil çözümün bir parçası olmalı ve emsalimize dokunmamalı' diye konuştu.

'BAYRAKLI AFET BÖLGESİ EDİLMEDİ'

Halk Konut 13.Kooperatif Başkanı Kaya Yıldız ise konuşmasında, '30 sene Hava Kuvvetlerinde çalıştıktan sonra depremde hasar gören evrimi almıştım. Apartman ağır hasarlı olmasına rağmen hasarsız raporu verildi. Müteahhitlere yaptırmak istemedik çünkü onların istediği parayı verecek ekonomik gücümüz yoktu. Kooperatif şeklinde yapmayı düşündük. Kooperatifin kar amacı olmadığı ve belediye denetimi sayesinde 70 yaşından sonra bir kere daha evimi yapmak için işlemlere başladık. Daha fazla destek görmek istiyoruz. Kredi konusu çözüldü, emsal konusu hala belirsiz. Biz depremzedeler olarak depreme karşı güvenli binalarda yaşamak istiyoruz. Bizler aynı haklara sahip olduğumuz halde can kaybı olmayan Bingöl, Niğde, Mardin, Batman illeri afet bölgesi ilan edildi. İzmir Bayraklı ilçesi 117 canını kaybettiği halde afet bölgesi ilan edilmeli' dedi.

TOPLAMDA 45 KOOPERATİF

İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan ise açıklamasında, 'Birinci imza töreni büyük bir coşkuyla karşılandı, ondan sonra depremzedelerimiz arasında bazı soyut olmayan düşünceler belirmişti. Bugün 9 imza daha atılıyor. Toplamda 45 kooperatif oluştu. Bu kooperatiflerin 45'e kadar yükselmesinde emeği geçen yol arkadaşlarıma, bu konuda bizi yalnız bırakmayan ve aynı zamanda bu işin arkasında duran hatta parti politikasına bile giren Halk Konut projesinin ne kadar önemli olduğunu gösteren Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e teşekkür ediyorum' diye konuştu.

EMSAL OLMAZSA OLMAZ

Emsal konusunda belirsizliklere dikkat çeken İZDEDA Derneği Başkanı Bilal Çoban, 'Artık biz acılara uyanmak istemiyoruz. İnsan hakkı olan güvenli konutlarda hayatımızı devam ettirmek istiyoruz. Halk Konut her geçen gün büyüyen ve depremzedelerin güven duyduğu bir sistem oldu. Halk Konut artık alternatif olmaktan çıktı, çözüm merkezlerinden biri haline geldi. Önümüzde kaygı verici süreçler var. En temel konularda belirsizliklerin olması bizi düşündürüyor. Halk Konutun artık resmi bir kimliğinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Konut ve barınma sorununa bir çözüm olacaksak çok daha kapsamlı binalar yapmalıyız. Emsal bizim olmazsa olmazımız. Emsal konusunda belirsizliklerin olması ve hazırlıkların yapılmamasına yönelik hayal kırıklıklarımız var. 2,5 yıldır insanlar anlaşmalar yaptılar, inşaatlarına başladılar, borçlandılar. Bu konuda yol haritası ve çözüm önerileri beklemekteyiz' ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme