Engelleri aşma haftası: Bu hayatı yaşamakta inat ediyoruz
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-TİP İzmir il binasında yapılan açıklamada toplumun büyük çoğunluğunun engellileri hala acınacak ve yardım...
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-TİP İzmir il binasında yapılan açıklamada toplumun büyük çoğunluğunun engellileri hala acınacak ve yardım edilmesi gereken zavallılar olarak gördüğünü ve sadece özel günlerde hatırladığını söyleyen Mustafa Ün 'engellilik durumuna oldukça yabancılaşmış şekilde dışarıdan bakmayı tercih ediyorlar, şehirlerimizin, okullarımızın, işyerlerimizin engellilere uygun dizayn edilmediği için iş ve sosyal aktivite imkanı bulamayan engelliler zamanlarının büyük bir kısmını evlerinde dışa bağımlı ve üretimden kopuk, işe yaramaz, etkisiz, pasif alıcılar olarak geçiriyor' ifadelerini kullandı.
Savaş, doğal afet vb. kriz-tehlike ve tehdit anlarında en çok zarar gören kesimlerin başında engellilerin geldiğini dile getiren Ün, 'Engelli çocuklar, engelli kadınlar, engelli yaşlılar en çok unutulan, mağdur edilen, yaşam hakkı es geçilen büyük bir azınlık olarak büyük sorunlar yaşayan bir kesim olmaktadır.' dedi.
İçinizdeki sağlamcıya dur deyin
Yerel yönetimlerin de sağlamcı bakış açısını değiştirmeleri gerektiğini ifade eden Ün, 'Belediyeler bir hizmet verirken hep sağlamcı bakış açısı ile o şehri tasarlıyor. Her şehrin ancak ve ancak merkezi erişebilir oluyor. Oysa bir semtten başlanmalı, mahalleden başlanmalı ki engelliler şehir merkezine kolayca ulaşabilsinler. İçimizdeki sağlamcı'ya dur demek, engellilere yönelik sistematik ayrımcılığı durdurmanın ilk koşuludur.' dedi.
Kutlanacak bir şey göremiyoruz
İktidarın marifet bilip övündüğü sosyal yardımların enflasyon ve yaşam karşısında cep harçlığına dönüştüğü, atama bekleyen binlerce engellinin her seferinde oyalandığı, bakım evlerinde canından olanların hesabını sormak için kimsenin kılını kıpırdatmadığı, engelli komşusunun gürültü yapıyor diye evinden çıkarıldığı hatta öldürüldüğü bir yılın daha sonunda iktidara, yasaların engelli haklarını gözetmekle sorumlu kıldığı bakanlarına ve ihmalleriyle her engellinin yaşamını her gün zorlaştıran yetkililere 'Kutlanacak bir şey göremiyoruz' diyerek seslenen Mustafa Ün, engellilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:
'Savaş, deprem, afet ve travmatik olaylarda bakım garantisi ve makul gelir
Ana akım istihdama erişimin teşvik edilmesi, iş hakkının garanti altına alınması
Uyarlanmış çevre, hareket edebilirlik garantisi ve erişilebilir hizmetler
Kapsayıcı eğitim ve eğitim hakkının sağlanması / kapsayıcı sağlık / ulaşım / Toplum ve yerel hizmetler
Görünmez engellerin tanınması
Herkes için saygınlık ve otonomi
Özel hayata saygı
Günlük destek ihtiyaçlarına cevap verilmesi
Sosyal haklara ve insanca bir yaşama erişimi sağlamak
Her yerde erişebilirliği garanti altına almak
Tam ve tüm eşit yurttaşlık.'