Ergenlik ne zaman başlar?

Kız çocukları için ergenlik genellikle 8-13 yaş arasında başlar. İlk belirtiler olarak meme büyümesi (göğüslerin gelişimi)...

TAKİP ET

Kız çocukları için ergenlik genellikle 8-13 yaş arasında başlar. İlk belirtiler olarak meme büyümesi (göğüslerin gelişimi) ve vücut yağ dağılımında değişiklikler görülebilir. Daha sonra adet (menstrüasyon) başlayabilir, ancak adet döngüsü tamamen düzenli hale gelene kadar birkaç yıl sürebilir.

Erkek çocuklarında ergenlik belirtileri genellikle 9-14 yaş arasında başlar. Testislerin büyümesi ve penisin uzunluğunda artış gibi fiziksel değişiklikler görülebilir. Ses değişiklikleri, yüz ve vücut kıllarının artışı gibi belirtiler de ergenlik dönemine işaret edebilir.

Ancak, ergenlik dönemi sadece fiziksel değişikliklerle sınırlı değildir; zihinsel, duygusal ve sosyal değişiklikler de yaşanır. Ergenlik dönemi her birey için farklı olabilir ve sürecin tamamı genellikle birkaç yıl sürer. Herhangi bir endişeniz varsa, bir sağlık uzmanıyla görüşmek her zaman en doğrusu olarak görülmektedir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme