Erkenden yaşlanmamak için dikkat! 

Cildimizin yaşlanması biyolojik bir süreç. Bu süreçte yaşın ilerlemesi ve dış etkenler oldukça önemli. Yüzdeki kırışıklıkların...

TAKİP ET

Cildimizin yaşlanması biyolojik bir süreç. Bu süreçte yaşın ilerlemesi ve dış etkenler oldukça önemli. Yüzdeki kırışıklıkların oluşma sırası kronolojik yaşlanmada herkes aynı sırayla ve aynı bölgelerde ortaya çıksa da, kişiden kişiye farklılık gösteren bunların yoğunluğu ve oranı oluyor. Bunu da belirleyen kişinin cinsiyeti, ırksal özelliği yani genetiği. Öte yandan olaylara karşılık verirken kullandığımız mimikler de yüzümüzdeki kırışıkların oluşumunda önemli bir rol oynuyor

CİLT YAŞLANMASININ ESAS BELİRTİSİ

Alnı kırışarak çizgileri daha belirgin hale gelmiş kişilerin aşırı düşünmeye eğilimli olan insanlar oldukları söyleniyor. Alnımızda oluşan çizgiler gerçekten yaşlanma belirtisi mi? Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, alında ve kaş arasında kırışıklık oluşumunun cilt yaşlanmasının esas belirtisi olduğunu, buna sebep olan şeyin alnımızdaki kasların tekrarlayıcı kasılması ve yağ dokusunun da zamanla azalması olduğunu söyledi. Alındaki yatay kırışıklıklar mimik hareketlerini çok fazla yapan kişilerde daha fazla görülüyor. Nadiren 30 yaşından daha genç olanlarda alında kırışıklık görülmesi de bu kişilerin çok fazla mimik hareketleri yapması ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmasından kaynaklanıyor. Özekinci, 'Eğer alnınızda dikey çizgiler mevcutsa bu uyku sırasında yanlış şekilde yatma alışkanlığına bağlı ortaya çıkar.' ifadelerini kullandı. Çok mimik yapan kişilerin yüzünde görülen kırışıklıkların elbette bir sebebi var. Özellikle çok yaygın görülen kaş arasında oluşan çizgilerin dış faktörlerden daha bağımsız olarak ortaya çıktığı söyleniyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, 'Yaşımız ilerledikçe derideki kolajen ve elastin miktarı azalır. Bunun sonucu olarak cildimiz yaşlandıkça incelir ve zayıflar. Mimik hareketlerinin çok sık yapılması yani çok sık kaş çatılması sonucunda bu bölgede oluşan çizgiler giderek derinleşir.' dedi. Özekinci, bu durumun bölgedeki kas tonusu değişikliklerine karşı incelmiş olan cildin eş zamanlı uyum sağlayamamasından kaynaklandığını söyledi.

GÜLMEK ERKEN YAŞLANDIRIYOR

Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, kaz ayağı çizgileri denilen göz etrafındaki kırışıklıkların esas nedeninin gülme sırasında göz çevresindeki kasların tekrarlayıcı kasılması olduğunu ve buna karşılık yaş ile birlikte cildin incelmesi ve bu alandaki yağ dokusunun kaybından kaynaklandığını iletti. Mimik hareketlerini çok kullanan yani çok gülen kişilerde bu çizgilerin zamanla daha fazla arttığı aynı zamanda alkol ve sigara tüketilmesi, çok güneşe maruz kalınması, kötü beslenme alışkanlıkları, cildimize uygun cilt bakımı yapılmaması gibi dış faktörlere bağlı da yüzümüzde erken yaşlanma ortaya çıkabiliyor. Üst dudak çizgilerinin çoğu zaman sigara içme ve yeme bozuklukları gibi alışkanlıklardan kaynaklandığı ifade ediliyor. Bununla ilgili Dr. Melda Özekinci, 'Kaz ayakları kaş arasında ve alında görülen çizgiler 30 yaş gibi erken yaşlarda ortaya çıksa da üst dudak çizgilerinin oluşumu normalde 40 yaşından sonra ortaya çıkar.' diye konuştu. Bunun nedeninin yaşa bağlı olarak dudaklarda incelme, ağız etrafındaki yumuşak dokunun artışı ve kasların zayıflaması olduğunu söyleyen Özekinci, sigara kullanımı sonrasında bu kırışıklıkların daha erken başladığını ve daha yoğun gözlendiğini ekledi.

SU TÜKETİMİ ÖNEM KAZANIYOR

Günlük su tüketim miktarının önemini vurgulayan Özekinci, günlük 2 litreden fazla su tüketilmediği takdirde derinin kuruması sonucu da ince çizgilerin oluşabileceğinin altını çizdi. Su tüketiminin ardından beslenme fakörünün de cildimizin sağlıklı ve daha genç görünmesi için önemli olduğunu söyleyen Özekinci, 'Doğru olmayan beslenme ve yeme alışkanlıkları yüzdeki kırışıklıkların erken ortaya çıkmasına neden olur. Proteinden zengin beslenmeli, eser elementler denilen demir, çinko, bakır, selenyum takviyeli ve A,B,C,D,E vitaminleri içeren yiyeceklerden tüketilmeli ve son olarak ağır yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı.' uyarısında bulundu.

Bakmadan Geçme