Eski tekel fabrikasına rekor ziyaretçi

İzmir’de 140 yıllık tarihiyle 2004 yılından beri atıl durumda olan eski tekel fabrikası, Turizm Bakanlığı’na devredilmesiyle...

İzmir'de 140 yıllık tarihiyle 2004 yılından beri atıl durumda olan eski tekel fabrikası, Turizm Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte restore edildi. Restore edildikten sonra yeni adı olan Kültür Sanat Fabrikası ile içinde; Arkeoloji, Etnografya, Resim ve Heykel Müzeleri ile sergi ve konser alanlarını da barındıran sanat merkezi, açılıştan bu yana 250 bini aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Geçmişi 19. yüzyılın sonlarına dayanan ve endüstriyel bir miras olan Alsancak Tekel Fabrikası, 2004'te kapatılmasının ardından 2023 Nisan ayında İzmir Kültür Sanat Fabrikası adıyla yeniden hayat buldu. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi`nde yaklaşık 6 bin, İzmir Resim ve Heykel Müzesi`nde ise 400 civarı esere ev sahipliği yapan müze, sergileriyle her yaştan ziyaretçiyi asırlar öncesine uzanan keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. 11 temanın yer aldığı müze, Ege'nin en büyük Atatürk İhtisas Kütüphanesi'ni de içinde barındırıyor.

Türk Dünyası Müzik İhtisas Kütüphanesi'nde yaklaşık 100 bin, Alsancak Halk Kütüphanesi'nde 40 bin, Atatürk İhtisas Kütüphanesi'nde ise 10 bin kitap ile araştırmacılara kapısını açan müze, 2 bin 300 yıllık Belevi Anıt Mezarı bölümleri ve replikası ile ilgi çekiyor.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası Müdürü Şirin Ertem, sanat merkezinin yeni nesil müzecilik anlayışı ve tematik bir düzende sergilenen eserleriyle, 7'den 70'e herkesin yeni buluşma noktası haline geldiğini belirtti.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme