Esnafa yeni yük: İşyeri hekimi
Ayakta durmakta zorlanan esnafa 2025 yılı itibariyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni yükler getirildiğini söyleyen İESOB Başkanı Yalçın Ata, cezaların ağır olduğunu belirterek, esnafı uyardı
Yeni yıl ile birlikte binlerce küçük işletmeye iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan İESOB Başkanı Yalçın Ata, ' Birlik olarak odalar vasıtasıyla esnafa avantajlı alternatifler sunuyoruz. Odalarımız da benzer çalışmalar yapıyor ve üyelerini bilgilendiriyor. İş güvenliği ihmal edilemez ancak uygulamada hoşgörü ve anlayışlı yaklaşımlara ihtiyacımız var. Esnaf henüz hazır değil. Bilgi eksikliği nedeniyle eksikleri bulunan üyelerimize esneklikler tanınmalıdır' dedi.
50'den az çalışanı olan, az tehlikeli sınıftaki işyerlerine 1 Ocak 2025 itibarıyla işgüvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, 'Binlerce küçük işletmeyi ilgilendiren uygulamanın şartları netleşti. Buna göre 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildi. Uygulama; manavından fırınına, ayakkabıcısından nalburuna, terziden lokantacısına kadar 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan tüm işyerlerini ilgilendiriyor.' diye konuştu.
Yönetmeliğin ağır cezaları bulunduğunu da kaydeden Ata, 'Meslekler; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak üç gruba ayrıldı ve geçiş süreleri tanındı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri, iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunu yerine getirdi. Şimdi de50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan işyerleri için zorunluluk başladı. Şartlara uymayanlar 176 bin liraya varan cezalarla karşı karşıya kalabilir' dedi.
Yönetmeliğin esnafa ek külfet getireceğine dikkat çeken Başkan Ata sözlerini şöyle sürdürdü: 'Az tehlikeli sınıfta yer alan küçük işletmelere bazı kolaylıklarsağlandı. Söz konusu işletmeler çalışanları arasından işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirebilecek. Eğer işyerinde gerekli niteliklere sahip personel bulunamazsa; işveren bu hizmetleri Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSG) ya da Çalışan Sağlığı Merkezi'nden hizmet olarak alabilecek.İşveren veya vekili, gerekli eğitimleri almak şartıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini belirli sınırlar içinde kendi de üstlenebilecek.'
UYGULAMADA ESNEKLİK GEREKİYOR
Esnafın mağduriyetini önlemek adına çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ata, 'İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak esnaf kesimine avantajlı alternatifler sunuyoruz. Birliğimize bağlı odalarımız da üyelerinin mağdur durumda kalmamaları için benzer çalışmaları yürütüyorlar. Ancak bu sınıfa giren birçok işyeri bu konudan habersiz ve hazırlıksız.Oysa zorunluluklarını yerine getirmezlerse 88 bin liralık ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Bu ceza da hem iş güvenliği uzmanı hem de işyeri hekimi için ayrı ayrı ödenecek Yani, toplam ceza 176 bin liraya kadar çıkabilecek.
Dolayısıyla uygulamada esnaf işletmelerine bazı esneklikler tanınmalı. Teşkilat olarak uygulamanın sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bilgilendirme ve uyum sürecinde yetkililer de küçük işletmelere yardımcı olmalı, karşılıklı anlayış ve hoşgörü çerçevesinde kanunun şartları benimsetilmelidir. Konu hakkında bilgi sahibi olmayan tüm esnaf sanatkarlarımız da bağlı bulundukları odalara başvurarak kendi işletmelerine yönelik detaylı bilgi edinebilirler.' dedi.