Esnafın işi duaya kaldı
Kendilerine ait küçük ekilebilir alanlarda yetiştirdikleri el emeği göz nuru sebzeleri pazar yerlerinde satarak geçinmeye çalışan...
Kendilerine ait küçük ekilebilir alanlarda yetiştirdikleri el emeği göz nuru sebzeleri pazar yerlerinde satarak geçinmeye çalışan köylü üretici de ekonomik kötü gidişattan nasibini aldı. Hayat pahalılığıyla mücadele edebilmek için organik ürünler yetiştirip satmak isteyen üreticinin belini bir yandan her gün artan maliyetler büküyor, diğer yandan ise ürettikleri ürünü satamamak büküyor. Artan maliyetler nedeniyle üreticiler de ürünlerini zamlı satmak durumunda kalıyor. Vatandaşlar ise hayat pahalılıyla mücadele edebilmek için alışverişini yarı yarıya düşürmek durumunda kalıyor. Bu nedenle köylü üretici, ürününü çok düşük bir kar oranıyla satmasına rağmen ürünlerin yarısı ellerinde kalıyor. Yetiştirdiği ürünleri pazarda satıp, kazandığı parayla kendi ihtiyacı olan ürünleri satın almayı planlayan köylü üretici, malını satamadığı gün, kendi ihtiyacı olan ürünleri de alamıyor.
Torbalı, Tire, Ödemiş ve Bayındır gibi ilçelerde pazarın kurulduğu gün sabah ilk saatlerde pazar duası yapılması adettir. Pazar esnafı alışverişin hayırlı olması ve bol kazanç için dua eder. Günümüzde ise esnaf bol kazan için değil zarar etmemek için dua ediyor. Üreticilerin akşama kadar satamadığı ürünler genellikle sıcaktan deforme olduğu için çöpe gidiyor. Malını nakit paraya çeviremeyen pazar esnafı, kendi ihtiyacı olan ürünleri de satın alamıyor. Artık dualar akşam eve eli boş dönmemek için yapılıyor.
Hasan Demir