Evdeki hesap çarşıya uymadı

ŞAHA ÇİMEN Bu yıl ikinci kez yapılan asgari ücret zammı yine vatandaşın beklentisinin altında kaldı. Kiraların,...

TAKİP ET

ŞAHA ÇİMEN

Bu yıl ikinci kez yapılan asgari ücret zammı yine vatandaşın beklentisinin altında kaldı. Kiraların, gıda fiyatlarının, vergilerin ard arda zamlanması asgari ücrete yapılan 11 bin 402 liralık zamdan sonra vatandaşın yüzünü güldürmedi. Vatandaş en az 15 bin TL beklerken, açıklanan fiyatın bunun çok altında olması umutları yeşertmedi, aksine gözleri yeni gelecek zamlara dikti. Asgari ücret zammı ile konuşan vatandaşların ortak görüşü, 'keşke asgari ücret sabit kalsaydı da zamlar gelmeseydi' oldu.

İzmir'de çalışan Mehmet Emin Aladağ, milletin asgari ücret konusunda çok sıkıntı yaşadığını söyleyerek, ' Evi kirada olmuş adam ölmüş insandır. Ben şahsen asgari ücretle çalışmıyorum ama yaptığım gözlemler, çevredeki asgari ücretle çalışan insanlar bana bunu düşündürtüyor. 15 binden aşağı beklemiyorduk. Üst üste zamlar geldi. Asgari ücretliye zam veriliyor. İki gün sonra peş peşe başka zamlar geliyor. Millet ne yapsın, nereye gitsin? Gençlerimizin yurt dışına kaçması normal. Dayanamıyorlar bu koşullara. Ülkede isyan eden çok' dedi.
Yapılan asgari ücret zammının vatandaşı hiç rahatlatmayacağını dillendiren Mehmet Emin Aladağ sözlerini şöyle sürdürdü: Millet borçla geçiniyor. Bir asgari ücret yetmiyor insanlara. Madem zam yapıldı. Bunun 15 bin lira olması gerekirdi. Bunun yanında diğer ürünlere, vergilere zam gelmemesi doğru olurdu. Ancak bu şekilde insanlar belki biraz rahata kavuşabilirdi. Ben fırıncıyım. Daha iki gün önce gevreğe zam geldi. Gevrek ve ekmek 5 liradan 7 liraya çıktı. Daha da zam gelecekmiş. Mesela un, yağ, susam her şeye üst üste zam geleceği konuşuluyor. Bir un çuvalına 100 lira zam geldi. Keşke zam gelmeseydi ve asgari ücret yüksek olsaydı? Millet o zaman geçimini rahat sağlayabilirdi. Şimdi zor.

 

'HAFTADA BİR FİYAT DEĞİŞİYOR'

Tasarımcı ve Usta öğretici Yeliz Gürkaş da 'Asgari ücret zammı gelmeden önce zaten bütün her şeye zam geldi. İnsanlar bu durumda nasıl geçinsinler. Kesinlikle 11 bin 402 liralık zam insanları rahatlatmaz. Ev kiraları olmuş 10 bin lira. 2+1 'ler 10 liradan başlıyor. Ben kendim de kiracıyım. Nasıl rahat olsunlar? Bundan sonrası için yeni zamlar da üst üste gelecektir. Her gün bunu yaşıyoruz zaten. Ben dükkanıma malzeme almaya gidiyorum. Bu hafta gittim. 10 Lira'dan aldığım malzemeyi bir sonraki gidişimde bir daha bulamıyorum. Aynı malzeme en az 17 Lira olmuş oluyor. Keşke ne ürünlere ne de asgari ücrete zam yapılmasıydı?' dedi.

GEÇİM SIKINTISI

Seferihisar'da 35 yıllık çiçekçilik yapan Fahri Eşin, 'Bu zam insanların rahata ermesi için yetmeyecek. Bunun için devletin kendi gelirlerini de asgari ücret düzeyine düşürmesi gerekir. Akaryakıt, vergi vs.'den de bu yönde bir düzenlemeye gidilmesi gerekirdi. Madem asgari ücrete % 34 zam yaptı o halde kendi gelirlerine de öyle zam yapsın. Kendi gelirlerinin zammını % 70- 80 yapmasın. Ben aynı zamanda bir işverenim. Çalışanlarım var. Bundan sonra ben onlara 11 bin 402 lira para versem bile bu insanlar yine geçinemeyecek. Çünkü ev kirası 8 bin TL. Mağdur oluyorlar' diye konuştu.

Asgari ücret zammının yeterli olmadığını dile getiren çiğ köfteci Abdulsamet Uzar ise 'Ne kadar yükseltilirse yükseltilsin asgari ücret yükseldiği zaman alınabilecek diğer şeyler de yükselir. Burada önemli olan alım gücünü artırmak. Bir insana 20 bin lira bile verseniz, alım gücü az olduğu sürece yetmeyecek. Yapılan bu zam insanları en fazla bir ay rahatlatacaktır. Bir ayın sonrasında diğer ürünler vs. yine zamlanacağı için çok etkili olmayacak. Çünkü işveren açısından da düşündüğünüz zaman sigortası, maaşı aşağı yukarı 15 bin lira eder eleman başı. Bu adamın eleman parasını çıkarabilmesi için bu sefer sattığı ürüne tekrardan zam yapması gerekir. Yoksa nereden çıkaracak bu parayı? Aslında asgari ücretin sabit kalıp insanların alım gücünü arttıracak yönde çalışmalar yapılması gerekiyor'dedi.

' YENİ ZAMLAR GELECEK'

Seferihisar'da minibüsçülük yapan Berat Gülkapı da şöyle konuştu: Asgari ücretin 11 bin 402 lira olması iyi. Bu beklediğim bir fiyat değildi. Olması gereken bir fiyattı. Benim tahminim % 30 civarındaydı. Yüzde 34 yaptılar. Yapılan yeni asgari ücretle beraber insanlar, ard arda gelen zamanlardan tahmini iki ay rahat yaşayabilir. Ondan sonra yine fiyatlar artacak. Yeni zamlar gelecektir. Asgari ücretin 2 bin 200 lira, ekmeğin 1.5 lira olduğu zamanlara dönmek gerekir. Öyle de bir şansımız olmadığına göre bundan sonra her olasılığa hazır olmamız gerekir'.

Bakmadan Geçme