EYT emeklilerine vergi muafiyeti!

Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan...

TAKİP ET

Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Türker; düzenlemenin sevindirici olduğunu ama yeterli olmadığını, emeklilerin daha ciddi ihtiyaçlarının giderilmesinin gerektiğini belirtti. 'Emeklilere tanın bu haklar sevindirici ama yeterli değil, tanınması gereken çok daha önemli haklar var' cümlelerini kuran Türker, 'Bugün doktora gittiğiniz an SSK sizden kesinti yapıyor, bu kesintinin son bulması gerekiyor. Emeklilik demek zaten yaşlı olan demek, çalışamayan, ekstra bir işe gidemeyen kişidir. Ama bugün en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL, asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğu bir ülkede emekli nasıl geçinsin. En düşük ev kirası 5 bin TL emekli bunu nasıl ödesin. Emekliden bir gayrimenkulden değil ne kadar gayrimenkulü varsa hiç vergi alınmaması gerekiyor. Emekliye ulaşımda kolaylık sağlanmalı, bayramdan ayrı yıl içinde 2-3 kere ikramiye verilip şartları iyileştirilmelidir. Devlet emeklisine bakmalıdır' cümleleri ile konuştu.

Emlak Vergisi Kanunu'na göre, hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret bulunanların, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için indirimli emlak vergisi oranı uygulanıyor. Yürürlükteki Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, indirimli vergi oranı sıfır. Emlak vergisi muafiyetinden, EYT'liler de yararlanacak. 2023 yılı içinde emekli olan EYT'liler emlak vergisi muafiyetinden 2024 yılından itibaren yararlanmaya başlayacak. Bundan sonraki yıllarda ise EYT'den emekli olanlar takip eden yılda vergiden muaf tutulacak. Vergi indiriminden yararlanabilmek için belediyelere başvuruda bulunmak gerekiyor. İlerleyen yıllarda emekli olan EYT'liler ise emeklilik yılını izleyen yıldan itibaren yararlanacaklar. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için belediyelere başvuru yapılması gerekiyor.

ÇALIŞMAMA ŞARTI VAR

EYT'de dahil tüm emeklilerin başvuru şartlarından ilki sigortalı bir işte çalışmıyor olması gerekiyor. Faiz, temettü gibi her türlü sermaye iradı gelirlerinin bir önceki yıl uygulanan gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması gerekiyor. Söz konusu tutar, bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlananlar için 70 bin lira olarak uygulanırken, gelecek yıl yararlanacaklar için 150 bin lira olacak. Buna göre, 2023 yılında emekli olan EYT'liler, bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmamak şartıyla gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanacaklar.

 (M.T.)

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme