Fakir Baykurt Roman Ödülü, hakedene verildi 

Mehmet Saydur'un eserinde, Köy Enstitüleri'nin toplumsal etkileri nasıl yansıtılıyor? Fakir Baykurt'un mirası, günümüz edebiyatına ne şekilde ilham vermeye devam ediyor? Köy Enstitüleri'nin yeniden hayata geçirilmesi için neler yapılmalı? Ödül töreninde duygu dolu anlar yaşandı. Fakir Baykurt'un kızı Işık Baykurt'un duygusal konuşması neler anlattı? Tüm ayrıntılarr haberimizde...

Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü, bu yıl beşinci kez sahiplerini buldu. Ödül, 'Köy Enstitüleri' gerçeğini anlatan 'İş' romanıyla yazar Mehmet Saydur'a verildi.

Çiğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ödül töreni, Fakir Baykurt Konferans Salonu'nda çok sayıda sanatseverin katılımıyla yapıldı. Tören, Fakir Baykurt'un hayatına dair belgesel gösterimiyle başladı. Ardından, 71 eser arasından 'İş' romanıyla öne çıkan Mehmet Saydur, ödülünü Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın elinden aldı.

"Köy Enstitüleri Büyük Bir Devrim"

Açılış konuşmasını yapan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, Köy Enstitüleri'nin önemine vurgu yaptı. Yıldız, “Köy Enstitüleri, kurulduğu dönemde milletimizin evlatlarına yurttaşlık ve aydınlanma bilinci kazandırarak Cumhuriyet devrimine büyük katkılar sağlamıştır. Onun mirasından çok etkilendim. Fakir Baykurt'un eserleri, sadece edebi değer taşımakla kalmamış, toplumun çeşitli sorunlarına ışık tutmuştur” dedi. Ayrıca, köy enstitülerinin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Bu eşsiz eğitim kurumları kapatıldı. Ancak, üzerimize düşen bir görev olursa, elimizi değil, gövdemizi taşın altına koymaya hazırız” ifadelerini kullandı.

"Babamı ve Köy Enstitülerini Andığımız İçin Mutluyum"

Fakir Baykurt'un kızı ve Seçici Kurul Üyesi Işık Baykurt, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Babamın 'Tırpan' romanı aklıma geldi. Ancak babamı ve Köy Enstitülerini andığımız için çok mutluyum. Ödül sahibi Mehmet Saydur'u da kutluyorum” dedi.

"Köy Enstitüleri Günümüze Kadar Ulaşmalıydı"

Seçici Kurulda yer alan şair ve yazar Hidayet Karakuş, Fakir Baykurt ile çocukluğundan beri tanıştığını belirtti ve “Köy Enstitüleri, yaşamı ve insanı tanımayı, sanatsal ve pratik beceriler kazandırmayı hedefleyen bir sistemdir. Oysa çağdaş ve bilimsel verilerle güncellenerek bugünlere kadar gelmeliydi” ifadelerini kullandı.

"Fakir Baykurt Roman Ödülü, En Onurlu Ödülüm"

Mehmet Saydur, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar birçok ödül aldım ama en değerlisi ve onurlusu bu. Edebiyat serüvenime Fakir Baykurt'un romanlarıyla başladım. Onlar çok kararlı bir şekilde devrimci ve cumhuriyetçiydiler. Bizler de köy enstitüleri ile ilgili bilgi ve belgeleri saklayacağız, yazacağız ve yayınlayacağız” dedi.

Törenin ardından, Mehmet Saydur ‘İş' adlı ödüllü romanını katılımcılar için imzaladı. Bu anlamlı etkinlik, sanatseverler ve edebiyatseverler için unutulmaz bir deneyim sundu.

KAYNAK: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Bakmadan Geçme