Falım'la 'damla sakızı' projesi

Yeni Kiraz'dan Göksu Tekin'in haberine göre Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, '''Yeşeren Sakız Ağaçları'...

TAKİP ET

Yeni Kiraz'dan Göksu Tekin'in haberine göre; Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, '''Yeşeren Sakız Ağaçları' sloganıyla çıkmak çok gurur verici, kırsal kalkınma içinde üreticilerimizin de olduğu ve kadınların da bulunduğu Gülbahçe Kadın Kooperatifininde aramızda olması bu proje için gurur kaynağıdır' dedi. Kaya, 'Sakız ağacı Türkiye'de endemik türlerden biridir ve bu değer bilindiği üzere Çeşme tarafında var. Biricik Çeşme'mize bu artı değeri kazandırmak çok önemli' ifadelerini belirtti.

Kaya, sakız ağacı üretiminde üç önemli durumdan bahsetti: ''Bunlar; sakızın mevcut durumu, sosyo-ekonomik durumu ve en önemlisi Yunanistan'la olan sakız kıyaslaması'' şeklinde belirtti. Ana amacının sakız üretimini arttırmak olduğunu söyleyen Kaya mevcut dikimlerin bakımını gerçekleştirmek, Sakızı Çeşme turizmine kazandırmak olduğunu da belirtti. Bu yönde İzmir Kalkınma Ajansı ve Falım'dan büyük destek aldığını da belirtti.

Gülbahçe Kadın Kooperatifi başkanı Semra Yıldız, 'Kuruluş amacımız sakız ağacını yarım adada yeniden canlandırmak. Tarım Orman Bakanlığı desteğiyle bölgeye 203 ağaç diktik, okuduğum bölüm biyolojiydi ve çevreyi araştırmaya karar verdim. Yaşadığım yer olan Gülbahçe'nin sakızın ana vatanı olduğunu öğrendim o yüzden bu bölgede kaybettiğimiz değeri yeniden kazanmak için harekete geçtim' ifadelerini kurdu.

Yıldız; ''Çevremizin atalarımızdan bize miras sakız ağacıyla olması gerekirken sakız çalıları ile baş başayız. Bu proje sayesinde sakızı gelecek nesillere aktaracağız. Sayın başkanımız altın dedi ama Yarım Ada'da ağaçlar pırlanta dökecek' diye konuştu.

Açılış ve proje konuşmaları; Kaya'nın, 'Gaziantep denince akla baklava geliyorsa, Çeşme denince de akla Sakız gelecek' sözleri ile sonlandı.

(M.T.)

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme