Fenomenlere vergi kıyağı!

Sosyal medya içerik üreticilerinin kazançlarını gelir vergisinden muaf bırakan yasal düzenlemede limitler, her yıl yeniden değerleme oranlarına göre yükseltiliyor. Geçen yıl 1,9 milyon lira olan muafiyet sınırı 2024 için 3 milyon lira olarak uygulanıyor

Bir yandan sosyal medya fenomenleri bu faaliyetlerinin alet edildiği iddia edilen suçlarla yargılanıyor bir yandan da kanun değişiklikleriyle fenomenlerin elde ettikleri gelirler vergiden muaf tutuluyor. Polat Ailesi, Candan Kardeşler gibi isimlerin süper lüks hayatlarını konu ettikleri sosyal medya paylaşımları onlara milyonlarca takipçi, bu takipçiler sayesinde de milyonlarca liralık gelir kazandırıyor.

Kamuoyunda kısaca “fenomen” olarak tanımlanan internete içerik üretenlerin, bu faaliyetleriyle elde ettikleri kazançların belli bölümü gelir vergisinden muaf tutuluyor. Her yıl belirlenen yeniden değerleme oranlarına göre değişen bu rakam 2024 yılı için 3 milyon lira. Geçen yıl 19 milyon liraydı. Bu düzenleme ile enflasyona göre limitler yükseltiliyor.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na 7338 sayılı Kanunla 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olarak eklenen 20/B maddesinde; "İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır” hükmü yer alıyor.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, sosyal medya fenomenlerinin internette ürettikleri içeriklerle sağladıkları kazancın önemli bölümünü vergi dışı bırakan düzenlemenin 3 yıldır yürürlükte olduğunu hatırlatarak, “Bu düzenleme 2021 yılında yapıldı, 1 Ocak 2022'de uygulanmaya başladı. Geçen yıl 1 milyon 900 bin lira olan muafiyet limiti, bu yıl 3 milyon lira olarak uygulanıyor. Gelecek yıl açıklanacak yeniden değerlenme oranına göre limit yükseltilecek. Bu limitlerin altındaki gelirler için beyanname verilmeyecek” dedi.

VERGİ İSTİSNASININ KAPSAMI

Akalp Hukuk Bürosu Kurucusu Avukat Ahmet Volkan Akalp, “Değişiklik öncesi sosyal medya üzerinden paylaşım yapan gerçek kişi içerik üreticisi olan mükelleflerin elde ettikleri gelirlerin ticari kazanç olarak değerlendirilmesi, gelir vergisine tabi tutulan mükelleflere birtakım yükümlülükler getirilirken, bu düzenleme ile birlikte diğer usule nazaran daha kolay ve basit bir yöntem tercih edilerek sosyal medya üzerinden içerik üreten mükelleflerin gelir vergisinden istisna edilmesi yolu tercih edildi” dedi.

Gelir vergisinde istisnanın kapsamını açıklayan Akalp, “İnternet gibi elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses ve video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerle akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren kişiler yararlanacak, faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları gelir vergisinden istisna edilecek. Bu kazanç sürekli artıyor. Kapsamına reklam gelirleri, sponsorluk, satış gelirleri, ücretli abonelik gibi unsurlar eklenebilir. Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden paylaşım yapan içerik üreticisi bundan gelir elde ediyorsa, akıllı telefon, tablet gibi cihazlar için uygulama geliştiren kişilerin uygulama sitelerinden, satış platformlarından elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna ediliyor” diye konuştu.

İSTİSNADAN YARARLANMANIN ŞARTLARI

• İstisna belgesinin alınması,
• İstisna belgesi ile Türkiye' de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi,
• Bu madde kapsamında kazançları toplamı GVK'nın 103. maddede yazılı tarifenin 4. gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması (2024 Yılı için 3.000.000 TL) gerekir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme