Finansal okuryazarlık nedir? Neden önemlidir?

Finans, tarihsel süreç içerisinde her zaman bireylerin gündelik yaşamlarının ayrılmaz ve oldukça önemli bir parçası olmuştur....

TAKİP ET

Finans, tarihsel süreç içerisinde her zaman bireylerin gündelik yaşamlarının ayrılmaz ve oldukça önemli bir parçası olmuştur. Finans temel olarak, parasal kaynakları yönetme sanatı olarak tanımlanmaktadır. Özellikle serbest piyasa ekonomisinin dünya genelinde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte finansal okuryazarlık ve finansal farkındalığın çok önemli hale geldiği görülmektedir.

Finansal okuryazarlık, genel olarak bir kişinin kişisel finans konularını anlama, analiz etme, yönetme ve iletme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Daha spesifik olarak, bir bireyin finans anlayışı yoluyla bilinçli ve etkili kararlar almasına olanak tanıyan beceri ve bilgi kümesini ifade etmektedir. Paranın kullanımı ve yönetimi ile ilgili yani finansal açıdan bilinçli kararlar verme ve etkili kararlar alma yeteneğidir.

Finansal okuryazarlık, belirli noktalarda oldukça önemlidir. İlk olarak, mali işlerin yönetiminde bireylerin refahı için önemli etkileri bulunmaktadır. İkinci olarak, finansal kurumların davranışlarını etkilemekte ve dolayısıyla finansal istikrar üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Üçüncü olarak ise finansal okuryazarlık, reel ekonomideki kaynakların dağılımını ve dolayısıyla ekonominin daha uzun vadeli potansiyel büyüme oranını etkilemektedir.

Haber Merkezi 

Bakmadan Geçme