Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu’ndan Akbelen’e destek

Yeni İzmir Gazetesi/Berivan Kaya- Akbelen Ormanı’nda termik santrale kömür sağlamak için linyit çıkarılan sahanın genişletilmesi amacıyla...

TAKİP ET

Yeni İzmir Gazetesi/Berivan Kaya- Akbelen Ormanı'nda termik santrale kömür sağlamak için linyit çıkarılan sahanın genişletilmesi amacıyla hafta başından beri süren ağaç katliamı devam ediyor. Çevreciler ve gönüllüler ise bu katliama engel olmak için mücadele ediyor. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Akbelen'deki katliama dikkat çekmek için bir duyuru yayımladı.

Yayımlanan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

'AKBELEN'DEN KOCAMEHMETLER'E ORMANLAR BİZİMDİR 

2500 yıllık Pers Mezar Anıtı'nın önünde bizimle birlikte slogan atan, 'Taş Ocağı İstemiyoruz' diye haykıran Müşerref Munar'ı nam-ı diğer Pamuk Nine'yi hatırlıyor musunuz?

Pamuk Nine, bugün aramızda yok. Ama onun bize devrettiği doğa talanına hayır diye haykıran sesi bugün onlarca Pamuk Nine'nin, sesinde Akbelen'de çınlamaya devam ediyor.

İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding'in ağaçları katletmesine karşı köylülerin, yöre halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişi bugün 4. gününe girdi.

4 gündür süren direniş her gün yeni bir gerçeğin aydınlanmasına neden oluyor. Daha dün Akbelen'de ağaçları kesen şirketle Orman Genel Müdürlüğü arasında 'ağaç katliamı' protokolü ortaya çıktı.

YAPTIKLARI YAPACAKLARININ GÖSTERGESİ 
Akbelen'de 760 bin metrekarelik alanda 350 bin ağaç kesileceği biliniyor. Bu tablo açık madencilik yapılan geri kalmış sömürge mantığıyla davranılan her ülkede yaşanıyor. Akbelen'de bugün açılan çukurları biz buradan Kocamehmetler'den çok iyi biliyoruz. Maden şirketleri açtıkları çukurları kapatacaklarını, o bölgelere ağaç dikeceklerini söylüyorlar.

Sormak istiyoruz kayalık yerin üstüne fidan dikilir mi? Eğer gerçekten kayalık dağların hepsi ağaçlandırılabilseydi her yere ağaç dikilirdi. Kazdıkları kireçtaşı materyalini yığıyorlar. Bizi kandırmaya çalışıyorlar bu kayalar ancak binlerce sene sonra toprak olur, ağaç dikilirse binlerce sene sonra da oraları orman olur.

Gelelim Kocamehmetler'deki taş ocağına, buradan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na soruyoruz.

Bu taş ocağının kapasitesini aşıp aşılmadığının denetimi yapılıyor mu?

ÇED Kapsam dışı kararına ilişkin çalışmanın kapasitesi ne kadardır?

Denetim dışı yaptığımız gözlemlerimiz bize açıkça şunu gösteriyor ki kapsam dışına çıkılmıştır. Her gün yeni çam ağaçları iş makineleriyle sökülmeye devam ediliyor. Taş ocağı yolun kenarına kadar inmiş, iş makineleri köy yolunda tehlike saçıyor.

Ülkenin dört bir yanı talan mantığıyla yağma edilmektedir. Biz Foça halkı olarak yaşam alanlarımızdaki doğa katliamına karşı çıkarken, bugün Akbelen'deki orman katliamına sessiz kalmayacağımızı bir kere daha tepkimizi göstererek sürdürüyoruz.

Bir kere daha haykırıyoruz; Foça halkı AKBELEN Ormanlarına sahip çıkan İkizköy halkının yanındadır!'

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme