Gastronominin kalbi Çeşme'de attı: Dünya sahnesine tanıtım 

Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi, gastronomi, turizm ve kültür ilişkilerini masaya yatıran 'V. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı.  Türkiye'nin gastronomik zenginlikleri dünya sahnesinde nasıl daha fazla tanıtılabilir? Yerel lezzetlerimiz, uluslararası mutfaklara nasıl ilham verebilir? Ayrıca, Çeşme'nin tarihi ve turistik değerleri bu sempozyumla birlikte ne kadar öne çıkacak? Tüm detaylar haberimizde...

Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi, "V. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu"na ev sahipliği yaptı. Çeşme Turizm Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumda gastronomi, turizm ve kültür ilişkileri ele alındı. Sempozyuma, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel, Çeşme protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Gastronomi Kültürlerarası Barışa Hizmet Ediyor”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, uluslararası boyuttaki bu etkinliğe ev sahipliği yapmanın büyük bir gurur olduğunu belirterek, “Gastronomi sadece bir lezzet sanatı değil, aynı zamanda milli bir değer ve kültürel bir hazine. Bu alanda ülkemiz son derece güçlü ve önemli bir konuma sahip. Gastronomi, günümüzde kültürlerarası barışın simgesi haline geldi. Yakın zamanda İzmir'in lezzetlerini Azerbaycan'da tanıtarak önemli bir diplomatik katkı sunduk,” dedi. Ayrıca, hayırsever desteklerle kurulan Gastronomi Akademisi ve öğrenci yurduna değinerek, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ın destekleri için teşekkür etti.

“Mutfak Kültürü ve Göç” Temalı Oturum İlgi Gördü

Sempozyumun ilk oturumunda, "Mutfak Kültürü ve Göç" teması çerçevesinde Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serkan Şengül, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Uhri, Halk Bilimi Uzmanı Nihal Kadıoğlu Çevik ve Eğitmen Şef Rıfat Yurttaş görüşlerini paylaştı. Oturumun ardından konuşmacılara plaketleri takdim edildi.

50 Bildiri Sunuldu, Mutfak Eğitimlerine Yoğun İlgi

Sempozyum boyunca 21'i yüz yüze, 29'u çevrimiçi olmak üzere toplam 50 bildiri sunuldu. Bilimsel oturumların yanı sıra düzenlenen mutfak eğitimleri büyük ilgi gördü. EÜ Çeşme Turizm Fakültesi Shipley - Altındağ Gastronomi Akademisi'nde gerçekleştirilen eğitimlerde barista eğitimi, pratik atıştırmalıklar yapımı, limonlu cheesecake ve Çeşme kurabiyeleri hazırlığı gibi atölye çalışmaları düzenlendi. Katılımcılar, bölgenin lezzetlerini deneyimleme fırsatı buldu.

Sempozyum Gala Yemeği ile Son Buldu

Sempozyum, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi Shipley - Altındağ Gastronomi Akademisi'nde düzenlenen gala yemeği ile son buldu. Katılımcılar, günün yorgunluğunu bu özel etkinlikte attı. Sempozyum kapsamında ayrıca Çeşme'nin tarihi ve kültürel değerleri tanıtıldı; Haralambos Kilisesi, Çeşme Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Alaçatı Merkez Cami ve Alaçatı Şehir Merkezi gibi önemli turistik yerler gezildi.

Bakmadan Geçme