Gazeteciler: Sahibinizin sesi olan meslek grubu değiliz

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Gazetecilerden Cengiz Erdinç, Dinçer Gökçe, İsmail Arı ve Evrim Kepenek'in gözaltına alınması, Tolga...

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Gazetecilerden Cengiz Erdinç, Dinçer Gökçe, İsmail Arı ve Evrim Kepenek'in gözaltına alınması, Tolga Şardan'ın tutuklanması üzerine gazeteciler örgütü 'Gazetecilere yapılan baskı ve sansür' üzerine bir araya gelerek tepki gösterdi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde 18.30'da bir araya gelen gazeteciler, dezenformasyon yasası üzerine gerçekleşen tutuklamayı dikkate alarak 'Demokratik hayat ve özgür düşüncenin temeli olan gazetecilik faaliyeti, günden güne tehdit altına alınıyor. Gün geçmiyor ki basın ve ifade özgürlüğü adına yeni bir hak ihlali yaşamayalım. Sansürü ve yasağı hayatın her alanına taşıyan siyasi iktidar, farklı düşünceleri baskı altına almaya devam ediyor. Son 48 saatte yaşananlara baktığımızda; Dezenformasyon yasası bahanesiyle, Tolga Şardan'ın yaptığı haberden dolayı tutuklanması, Dinçer Gökçe ve Cengiz Erdinç'in gözaltına alınması, Birgün gazetesinden Uğur Şahin, İsmail Arı ve Uğur Koç hakkında soruşturma açılması ve sendikamızda da etkin görev yapan bianet editörü Evrim Kepenek'in ifadeye çağırılması tam mnsıyla gazetecilik faaliyetine açıkça bir saldırıdır. Gazetecilere yönelik baskı politikasının birer parçasıdır' dedi.

Nil Kahramanoğlu

'Haber yazmaya devam edeceğiz'

Basın açıklamasını okuyan Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, 'Buradan tüm siyasi erk sahiplerine sesleniyoruz. Biz gazeteciler halkın haber alma hakkını yerine getirmek için çalışan fikir işçileriyiz. Sizin halkla ilişkiler büronuz veya sahibinin sesi olan bir meslek grubu değiliz. Hakaret içermediği sürece her düşünce açıklanabilir. Olup bitenler gerçeğe hizmet etmesi koşuluyla kimin çıkarına ters düşerse düşsün haber konusu olabilir. Bu nedenle mesleğini icra ettiği için cezaevlerinde tutulan tüm meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca sansür ve otosansüre neden olan her türlü uygulamadan vazgeçilmeli. Koşullar ne olursa olsun bizler haber yazmaya devam edeceğiz. Bir kez daha haykırıyoruz; Gazetecilik suç değildir!' dedi.

Mehlika Gökmen İGC

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Genel Sekreteri Mehlika Gökmen, gazetecilerin yaşadığı baskı ve tutuklamalara pencere aralayarak 'Türkiye'de de 2002 yılından sonra peyderpey yaşanan süreç siyasal iktidarın kendi medya gruplarını oluşturan ve onların sesi olan yayın organlarını ayakta tutmak ve diğer bağımsız medyayı baskılama ve türlü yargılamalarla baskı çemberini daraltıyor. Özgür ve bağımsız gazetecilik, bu ortamda ne yazık ki giderek azalıyor. Çünkü iktidar, kendi sesi olmayan gazete ve gazetecileri yaşatmamak üzere her türlü tedbiri alarak Anayasa'nın fikir ve irade özgürlüğüne dair var olan yasalarını da hiçe sayıyor, gazetecileri ve bağımsız medyayı baskı altında tutmayı, yetmezse hapse atmayı en uygun yol olarak seçiyor' dedi.

Bakmadan Geçme