Gazeteciler uğurladı, o da Yunanistan'a kaçtı!

İzmir kıyılarında geçtiğimiz Ocak ile Mart ayları arasında 1'i erkek 2'si dişi olmak üzere yaralı halde...

İzmir kıyılarında geçtiğimiz Ocak ile Mart ayları arasında 1'i erkek 2'si dişi olmak üzere yaralı halde caretta caretta cinsi 3 iribaş deniz kaplumbağası bulundu. Nesli tehlike altında olan carettalar, tedavi edilmeleri için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderildi. Bakıma alınan carettalar, yaklaşık 6 ay süren tedavi sürecinin ardından yeniden denizle buluşturuldu. 'Güzel İzmir' adı verilen deniz kaplumbağasına güneş enerjisiyle çalışan uydu takip cihazı takıldı. 4 günde yaklaşık 18 deniz mili (30 km) yol kat eden caretta carettanın ilk durağı ise Sisam kıyıları oldu.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, 'Güzel İzmir isimli caretta caretta tedavisi bittikten sonra, diğer 2 kaplumbağayla birlikte geçtiğimiz Cuma günü Kuşadası Kocagöl plajından doğal yaşam alanı olan denize bırakılmıştı. DEKAMER'de birçok kaplumbağaya uydu takip cihazı takılarak izlenmektedir. Bunlardan biri olan Güzel İzmir isimli kaplumbağanın nereye gideceği merak konusu olmuştu. DEKAMER tarafından yapılan takip sonucu kaplumbağanın önce Dilek Yarımadası Milli Parkı kıyılarında dolaştığı, daha sonra da Darboğaz'dan karşıya geçerek Yunanistan'ın Sisam Adası kıyılarında gezindiği belirlendi. Diğer 2 kaplumbağanın nereye gittiği bilinmiyor ancak uydu takip cihazı takılan Güzel İzmir isimli kaplumbağanın dolaştığı yerler izlenebiliyor. Kaplumbağaların nerelerde dolaştığı, nerelerde beslendiği ve kışı nerelerde geçirdiğinin bilinmesi açısından, uydu takip cihazlarının ne kadar önemli olduğunu Güzel İzmir isimli kaplumbağanın yol haritasından görmekteyiz. Umarız bir trol ya da gırgır ağlarına hedef dışı av olarak yakalanmaz ve yaşamını sürdürmeye devam eder' dedi.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli (DEKAMER) biyolog ve proje araştırma asistanı Fatih Polat, 'Güzel İzmir'in izlediği rota için şunları söyledi:

'Deniz kaplumbağaları, gezinmek beslenmek kendine göre daha sıcak suları tercih etmek mahiyetinde yuvalama mevsimlerinin dışında kalan zamanlarda Akdeniz'in tamamında serbestçe gezinebilirler. Bu tür kaplumbağaların bu şekilde gitmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. DEKAMER bünyesinde uydu cihazı takılarak denize gönderilen kaplumbağaların sinyalleri izlendiğinde Kuzey Yarım Küre'de kış mevsimi iken yani Türkiye kıyılarında deniz suyu sıcaklığı düştüğünde çoğu kaplumbağanın daha sıcak bölgelere gittiğini biliyoruz. Ancak yuvalama sezonu geldiğinde yani nisan gibi, çiftleşmek üzere yuvalamayı yapmayı planladıkları kumsallara yakın yerlere doğru göç ediyorlar. O bölgede çiftleşme, sonrasında bol miktarda beslenme, ardından yuvalama yapma eylemini gerçekleştiriyorlar. Burada herhangi olumsuz bir durum yoktur. Körfez'in temizliği ya da kirliliğinden ziyada deniz suyu sıcaklığının belirleyici olması söz konusudur.

Türe özgü bir durum söz konusu eğer Caretta Caretta deniz kaplumbağaları deniz içeresinde yakalaması en kolay olan canlı grubunu hedef alır ve bu şekilde beslenmeyi tercih eder. En az mikarda enerji tüketip en yüksek seviyede besin elde etmeye çalışırlar. Eğer bir körfez, koy ya da yerleşim yerine yakın bir alan, organik atık dediğimiz atıklarla kirletiliyorsa o körfezde denizanası sayısı ve miktarı artacaktır. Deniz kaplumbağaları da bunlarla beslendikleri için o bölgeye akın ederler'.

SAMOS'A GİTMESİ HAYVANIN SAĞLIKLI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi eniz Bilimleri Ve Teknolojisi Enstitüsü, Deni̇z Bi̇li̇mleri̇ Anabi̇li̇m Dalı öğretim üyesi Kemal Can Bizsel, 'Güzel İzmir' in izlediği rotada herhangi bir sorun olmadığını dile getirerek şunları ifade etii:

Caretta carettalar belli bir lokasyonda yaşayan hayvanlar değildir. Beslenmek, göç etmek ve üremek için uzak mesafeler arasında gidip gelebilen hayvanlardır. 'Güzel İzmir' de muhtemelen kendisine bir grup arıyordur. Daha evvel birlikte olduğu bir grubu da arıyor olabilir. Kendilerine ait yön bulma meziyetleri gelişmiş hayvanlardır. Kuşadası'nda durmayıp Samos'a gitmesinde özel bir durumu yok. Caretta carettalar belli dönemlerde yumurtalarını sahile bırakırlar. İnsanların etkisi bu noktada etkili oluyor. Bütün kumsallar işgal edilmiş durumda. Dolayısıyla insan gördükleri yerlere pek çıkmazlar ya da gece çıkmaya çalışırlar. Bu sebeple de üreme alanındaki tercihleri giderek sınırlanmış oluyor. Daha evvel İzmir Körfezi'nde, Sasalı ve Foça taraflarını çok kullanıyorlardı. Artık pek kullanmıyorlar. Özetle, Samos'a gitmesi hayvanın sağlıklı olduğunu ve iyi bir tedavi sürecinden geçtiğini gösteriyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme