Gazze'de ateşkes istedi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile görüşen Dışişleri bakanı Hakan Fidan, Gazze'de acilen ateşkes ilan edilmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, "Mevcut gerilimi azaltmak için Gazze'de acilen ateşkes ilan edilmelidir. İsrail Lübnan'a yönelik saldırılarını bitirmelidir. İsrail her türlü saldırgan tavırdan ve provokasyondan vazgeçmelidir" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı için İstanbul'a gelen İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüştü. İki bakan, bölgesel iş birliği, Güney Kafkasya'daki istikrar ve iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Bakan Fidan, bölgesel sahiplenme anlayışıyla Güney Kafkasya'da işbirliğinin geliştirilmek istendiğini aktardı.

Bakan Fidan, "İran'ın yeni kurulan hükümetinin ikili ve bölgesel işbirliğine yönelik olumlu mesajlarını memnuniyetle karşılıyoruz. İran'ın komşularla ilişkilerine öncelik veren vizyonunu biz de paylaşıyoruz. Bölgenin barış, refah ve istikrarına katkı sağlamak temel hedefimizdir" diye konuştu.

Bölgedeki teröre değinen Fidan, "Ortak ve kararlı mücadele etmemiz gereken bir diğer konu terör. PJAK ve PKK konusunda yıllardır mücadele ediyoruz ve beraber savaşmalıyız" açıklaması yaptı.

Gerekli altyapı yatırımlarını yapmak ve sınır illerini kapsayan bölgeyi ticaret havzasına dönüştürmeyi hedeflediklerini aktaran Bakan Fidan, yeni sınır kapılarının açılması gerektiğini vurguladı.

Bölgesel tehditlerin değerlendirildiğini aktaran Bakan Fidan, "İsrail Gazze'de soykırım sürdürüp Lübnan'ı kana buluyor. Netanyahu bölgede yeni cepheler açıyor. İran'ı savaşın içine çekmeye çalışıyor. Petrol ve nükleer tesislerini vurmakla tehdit ediyor. İsrail'in saldırgan tutumu İran'ı meşru müdafaaya dönük adımlar atmaya zorluyor. İsrail uluslararı hukuku açık bir biçimde ihlal eden eylem ve söylemlerine son vermek zorundadır. Krizin başından beri yaptığımız uyarı tekrarlamak istiyorum. Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı" diye konuştu.

Bölgede acil ateşkes gerektiğini vurgulayan Bakan Fidan, "Küresel düzeyde ciddi yansımaları olabilecek gerilimin içindeyiz. Bölge ülkeleri ve bölge dışı aktörler geri dönülemez bir adım atmaktan kaçınmak zorundalar. Bölgemizde savaş istemiyoruz. Sağduyulu ve soğukkanlı davranılması gerektiğini savunuyoruz. Mevcut gerilimi azaltmak için Gazze'de acilen ateşkes ilan edilmelidir. İsrail, Lübnan'a yönelik saldırılarını bitirmelidir ve her türlü saldırgan tavırdan vazgeçmelidir" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılarına işaret ederek, eylemlerinin bölgeyi barış ve güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atabilecek bir barut fıçısına çevirdiğini anlattı.

İsrail'e sağlanan desteğe işaret ederek bunun İsrail Başbakanı Netanyahu'yu cesaretlendirdiğine dikkat çeken Arakçi, "Bölgede savaşın yayılması ciddi tehdit. Barıştan yanayız ancak her türlü senaryoya hazırız" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırısında hayatını kaybetmesini de şiddetle kınadığını ifade etti.

Bölgedeki durumu değerlendiren Arakçi, "İsrail rejimi işlediği savaş suçlarında herhangi bir sınır tanımıyor. Biz Gazze ve Lübnan'da kalıcı ve derhal bir ateşkesi destekliyoruz." dedi.

Bakmadan Geçme