Gazze'de zorunlu göç
Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları devam ediyor.
Bu süreçte, Gazze'de zorunlu göç sistematik bir silah olarak kullanılıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne (OHCHR) göre, Ekim 2023'ten bu yana Gazze nüfusunun yaklaşık %90'ı yerinden edildi.
Yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde, İsrail'in saldırıları ve tehditleri sonucu Filistinlilerin zorunlu göçü sürüyor. Saldırılardan kaçmak için sürekli yer değiştiren Filistinliler, güvenli bir bölge bulmakta zorluk çekiyor. İsrail ordusu, "güvenli" olarak nitelendirdiği bölgelerin boşaltılmasını isteyerek, bu alanlara da saldırılar düzenliyor.
Son bir hafta içinde İsrail ordusu, Gazze'de "güvenli" olduğu iddia edilen bölgeler dahil olmak üzere beş ayrı tahliye emri yayımladı. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a bağlı Beni Süheyla bölgesinin de boşaltılmasını talep etti.
Ayda Bir Göç Zorunluluğu
İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı saldırılardan bu yana yayınladığı tahliye kararları, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri sürekli göçe zorluyor. BM verilerine göre, Gazze'de yaşayan her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle zorla yerinden edildi. Zorunlu göç, saldırılar ve gıda sıkıntısı nedeniyle Gazze'deki Filistinliler zor günler geçiriyor. BM'ye göre, Filistinlilerin büyük bir kısmı ayda bir göç etmek zorunda kalıyor.
İsrail'in saldırılarından kaçan Filistinliler, çaresizlik içinde sığındıkları alanlarda derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.
BM'den Açıklama
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de yaşananlara dikkat çekti. OHCHR, İsrail'in 1 Ağustos'tan bu yana Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta yaşayan Filistinlilerden 13. kez "sözde insani bölgelere" gitmelerini talep ettiğini belirtti. Ekim 2023'ten bu yana Gazze nüfusunun yaklaşık %90'ının yerinden edildiği ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin sadece 10'da 1 oranında bir alana sıkıştığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, Gazze'de hiçbir yerin güvenli olmadığı vurgulandı.