Geleceğin Ekranı Projesi 50 bini aşkın çocuğa ulaştı

Netflix Türkiye, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle üç yıl önce başlatılan 'Geleceğin Ekranı' projesi, Türkiye'nin 76 ilinden 3000 ebeveyn ve öğretmene ulaşırken 50 binden fazla çocuğa fayda sağladı. 21 ebeveyn ve öğretmen eğitimi ile 31 podcast yayını gerçekleştirildi

Netflix Türkiye, Habitat Derneği ve ICC Türkiye'in hayata geçirdiği Geleceğin Ekranı Projesi, 3. yılını ‘Geleceğin Ekranı Zirvesi'yle tamamladı. TTOBB'un Ankara'daki merkezindeki zirvede, projenin üç yılda elde ettiği kazanımlar paylaşılırken dijital okuryazarlık, bilinçli içerik tüketimi için yöntem ve araçlar, yeni dönemde aile çocuk ilişkisi ve hikaye anlatıcılığının gücü gibi başlıklar masaya yatırıldı.

Türkiye'nin dört bir yanından ebeveyn, öğretmen ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı zirvenin açılışını Millli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yaptı. Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu ve TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ata Kavame'nin açılış konuşmalarını yaptığı zirvede, Doç. Dr. Elif Posos Devrani'nin moderatörlüğünde oturumlar gerçekleştirildi. Eğitim bilimci, yazar Doç. Dr. Özgür Bolat, psikolog, akademisyen Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk ve hikaye anlatıcısı, eğitmen Nazlı Çevik Azazi'nin katılım gösterdiği oturumlarda çocuk-ebeveyn ilişkisi, doğru içerik seçimi, dijital dünyada çocukların gelişimi, ebeveynlere düşen roller ve hikayelerin bu sürece katkısı başta olmak üzere dijital okuryazarlık çerçevesinde önemli konular ele alındı.

Üç yıldır yürütülen ‘Geleceğin Ekranı' projesi, Türkiye'nin 76 ilinden yaklaşık 3000 ebeveyn ve öğretmene ulaşarak 50 binden fazla çocuğun hayatına katkı sağladı. Proje çerçevesinde bugüne kadar 21 ebeveyn ve öğretmen eğitimi düzenlenirken, 31 podcast yayını kitlelere ulaştı.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin şunları söyledi: “Geleceğin Ekranı projesinin proje ortakları RTÜK, Netflix ve Habitat Derneği doğru paydaşlar. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ve öğrencileri olmadan proje anlamlı olmazdı. Türkiye'de 18 milyon öğrencimiz, 1 milyon 200 binin üzerinde öğretmen ve sadece okul değil kurum bazlı yaklaşık 100 binin üzerinde fiziki kurumumuz var. Milli Eğitim Bakanlığı olarak devasa yapı içinde ebeveyn ve çocuk için dijital okuryazarlık ve güvenli ekran kullanımı konusunda ciddi süreç yürütüyoruz. 2024-2025 eğitim öğretim yılında üzerinde duracağımız üç konu başlığı belirledik. Bunlardan biri Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili uygulamalar, diğeri Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınladığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi. Üçüncüsü ebeveynlerin eğitim öğretim süreçlerine daha proaktif dahil olduğu sürecin başlatılması. Bu süreçlerin sağlıklı yürütülebilmesi için bazı konuların yasal düzenlemelerle de güvence altına alınması gerekiyor. Dijital medyanın güvenli kullanımı, siber güvenlik gibi konularda başta çocuklar olmak üzere toplumun korunmaya muhtaç kesimlerin korunabileceği yasal metin hazırlıyoruz.”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin şunlara değindi: “Dijitalleşme vazgeçilmez gerçek. Hayatın her alanı dijitalleşiyor. Geleneksel yayıncılık yapan kuruluşlar kendilerini çağa uydurarak dijital alanda boy gösteriyor. Olumlu gelişmelerin yanında teknolojinin getirdiği negatif durumlar dikkatimizi çekiyor. Dijital evren, başta çocuklarımız olmak üzere toplumlar için büyük tehditler oluşturabiliyor. Dijital izlerimiz takip edilebiliyor. Dijital tehlike ve tehditlere karşı çocuk ve gençleri korumak zorundayız. Medya okuryazarlığı alanında otorite olan Üst Kurulumuz, Milli Eğitim müfredatındaki dersin içeriğini dijital okuryazarlık unsurlarının eklenmesiyle güncellemektedir. Dijital okuryazarlık seviyemizi toplum olarak artırırsak olumsuzlukları en aza indiririz. Sosyal sorumluluk hissederek dijitalleşme karşısında bireyleri korumayı amaçlayan Geleceğin Ekranı projesi takdire şayan bir çalışma. Dijital okuryazarlık kavramının topluma yayılması, genç nesillere bilinçli içerik tüketim alışkanlıkları kazandırılmasını hedefleyen projeyi başarıyla devam ettiren Habitat Derneği ve Netflix'e teşekkür ediyorum. RTÜK olarak, paydaşlarımızla çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunması, sağlıklı gelişimi için çalışmaya devam edeceğiz. Çocukları, medyanın olası zararlı etkilerinden koruyacağız.”

Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, Geleceğin Ekranı projesinin Türkiye'de önemli etki yarattığını belirterek şunları ekledi: “Üç yıl önce başlattığımız projeyle, Türkiye'nin dört bir yanındaki çocuklarımızın dijital dünyada bilinçli, özgüvenli ve doğru seçimler yapabilen bireyler olarak yetişmesine destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte medya okuryazarlığını yaygınlaştırırken, sunduğumuz kapsamlı ebeveyn kontrolü araçlarıyla ailelerin çocukları için doğru seçimler yapmalarını kolaylaştırmaya da devam ediyoruz. Çocuklarımızın geleceği için kritik öneme sahip bu konuda katkılarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu: “Amacımız bireyleri eğitmekle sınırlı kalmayıp, onların aracılığıyla çocuklarımıza ulaşarak onların dijital dünyada nasıl daha güvenli ve verimli şekilde vakit geçirebilecekleri konusunda farkındalık kazandırmaktır. Dijital dönüşüm çağında çocuklarımızın bu avantajları bilerek hareket etmeleri, onları geleceğe hazırlamak adına son derece önemlidir. Geleceğin Ekranı Projesi, dijital vatandaşlık, dijital güvenlik ve dijital okuryazarlık kavramlarının toplumda benimsenmesini sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir. Bu projenin öncüsü olan Netflix, Habitat Derneği ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye iş birliği sayesinde, her yaştan bireye ulaşarak dijital dünyada bilinçli bir şekilde hareket etmelerine katkıda bulunuyoruz. Bugüne kadar 76 ilden yaklaşık 3.000 ebeveyn ve öğretmene ulaşarak, 50 bini aşkın çocuğun bilinçli içerik tüketim alışkanlıkları geliştirmesine katkıda bulunmuş olmanın gururunu yaşıyoruz. Sürekli gelişen dijital ortamda, uzman akademisyenlerin desteğiyle düzenlediğimiz eğitim programları, ebeveynlerimize ve öğretmenlerimize çocukların karşılaşabilecekleri risklere karşı donanımlı olmaları konusunda yardımcı oluyor” diye konuştu.

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme