Geleneklerin gücü yeniden canlanıyor!

Bu kutlamalar sadece gelenekleri yaşatmakla mı sınırlı? Ahilik değerleri, günümüzde ticaret ve sosyal yaşamı nasıl etkiliyor? Seferihisar'da gerçekleşen bu renkli etkinlikler, toplumun her kesiminde ne gibi yankılar uyandırdı? Etkinliklerde sahnelenen tiyatro ve halk oyunları, geleneksel değerleri yeniden hatırlatırken, katılımcılara neler sundu? Ahilik felsefesi, bugünün esnafı için ne ifade ediyor?

Seferihisar'da, Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle renkli bir şekilde kutlandı. Seferihisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Seferihisar Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle izlendi.

ETKİNLİKLER PROTOKOL ÜYELERİYLE RENKLENDİ

Ahilik Haftası etkinlikleri, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanvekilleri Ali Üstün ve İhsan Esen, İESOB Disiplin Kurulu Başkanı Kazım Kış ile Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı İnanç Karabulut ve ilçe protokolünün katılımıyla Seferihisar Sanayi Sitesi TÜVTÜRK Vize Alanı'nda gerçekleştirildi.

AHİ ÖĞRETİLERİNİN ÖNEMİ VURGULANDI

Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Seferihisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rüştü Çelikgil, Ahi öğretilerinin ticarette ve sosyal hayatta dürüstlük, ahlak ve eğitimi esas aldığını belirtti. Ayrıca, Ahi örgütlerinin Türk devletlerinin yapılanmalarına örnek teşkil ettiğini ifade etti.

İESOB Başkanvekili Ali Üstün ise etkinliklerin amacının Ahi öğretilerinin topluma, özellikle genç nesillere aktarılması olduğunu vurguladı. Üstün, “Ahilik, içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan köklü bir esnaf geleneğimizdir” dedi.

AHİ EVRAN'IN MİRASI

Ali Üstün, Ahi teşkilatlarının Ahi Evran tarafından kurulduğunu hatırlatarak, “Bugünkü sosyal güvenlik kurumu, odalar, kooperatifler gibi pek çok kuruluşun nüvesini Ahi teşkilatları oluşturmuştur. Orhan Bey ve oğlu 1. Murat gibi pek çok devlet büyüğü de Ahi ocaklarında yetişmiştir” şeklinde konuştu.

Üstün, “Bizler de bugünün Ahi temsilcileri esnaf sanatkarlar olarak Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı bir görev olarak kabul ediyoruz. Daha aydınlık bir gelecek hazırlamak ve toplumdaki birlik ve beraberliği pekiştirmek için, tarihi değerlerimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkmanın zorunluluk olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Etkinlikte, Ahilik Şed Kuşanma töreninin tiyatral sunumu ve Ahilik Felsefesi üzerine şiir dinletileri ve halk oyunları da büyük bir ilgiyle izlendi. Bu anlamlı hafta, Seferihisar'daki toplumsal bağların güçlenmesine katkı sağladı.

Kaynak: Basın Bülteni

Bakmadan Geçme