Gençlerin kalbi tehlikede: Uzmanlardan hayati uyarı

Kalp hastalıklarının artık sadece ileri yaşlarda değil, genç kuşakta da yaygınlaştığını vurgulayan Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, özellikle kalabalık yaşam alanlarında hayati müdahale eğitiminin ve cihazlarının yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti.

Günümüzde genç bireylerin sürekli bir koşturma, başarı ve memnuniyet arayışı içinde yaşadıklarını belirten Dr. Erdoğu, bu durumun hem fiziksel hem de psikolojik anlamda kalp sağlığı açısından risk oluşturduğunu dile getirdi. Hareketsiz yaşam, kötü beslenme, sigara alışkanlığı ve ruhsal yıpranmışlık gibi faktörlerin gençlerde kalp rahatsızlıklarına zemin hazırladığını ifade etti.

'KALP MASAJI EĞİTİMİ ŞART'

Son dönemde toplumun kalp sağlığı konusunda daha fazla düşünmeye başladığını belirten Dr. İsmail Erdoğu, 'Gençler ne yazık ki sağlıksız bir sürece doğru gidiyor. Kendilerine zaman ayırmaları, ulaşılabilir hedefler koymaları ve kendilerini bulmalarını tavsiye ediyorum. Yakın zamanda sevdiğimiz, keyifle dinlediğimiz ve dilimize dolanan türküleri ile meşhur olan Volkan Konak'ı kaybettik. Volkan Konak'ın ölümünden sonra, bizim de düşündüğümüz ve toplumun gündemini oluşturan bir durum gerçekleşti. Toplumsal alanlarda, kalp hastalıkları oluştuğunda veya kalpte durma meydana geldiğinde ne yapılacak, nasıl bir yol izlenecek diye düşünmeye başladık. Böyle bir olay hastanenin içerisinde olması halinde, kalp masajı gibi hızlıca müdahale uygulayabiliyor ve defibrilatör dediğimiz cihazlara çabuk erişim sağlanabiliyor. Böylelikle hayatta kalma ihtimali oldukça yüksek oluyor ve hasta hayata döndürülebiliyor. Ama bu süre uzadıkça ne yazık ki şansımız azalıyor. Örneğin okulları, büyük bir fabrikayı, belediyeyi, itfaiyeyi düşünelim. İnsanların bir arada bulunduğu ve organize olduğu yerlerde, bu insanlara acil kalp masajı eğitiminin verilmesi büyük önem arz etmektedir. Çevresinde ciddi kalp yetersizliği olan, bypass olmuş insanların yakınlarının dahi, kalp durması konusunda eğitim alması ve kalp masajını bilmeleri gerekiyor. Çok kalabalık insanların çalıştığı ofis ve okul gibi alanlarda defibrilatör dediğimiz kalbi şoklayarak çalıştıracak cihazların bulunması gerekiyor. Bu tür cihazların ve ani hayati müdahale eğitimlerinin insanlara verilmesi büyük önem taşımaktadır' ifadelerini kullandı.

'GENÇLER MUTSUZ'

Dr. Erdoğu, günümüz gençlerinin psikolojik olarak da büyük bir yük altında olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Artık, toplumun içerisinde çocuk olmaktan çıkıp, birey haline gelen ve sağlıksız yaşayan bir kuşak var. Daha fazla hormonlu gıda ile beslendiler, daha hareketsizler, sigaraya daha erken başladılar, daha mutsuzlar, istekleri daha az karşılanmış bir genç kuşak şu an toplumun içerisine karışıyor. Oluşturmuş oldukları bir takım ihtiyaçlara ulaşamama halinin vermiş olduğu bir takım eksiklikler mutsuzluk oluşturuyor. Daha sağlıklı ve yavaş, temel ihtiyaçlar dışındaki ihtiyaçlarına üzülmediği, sigaradan uzak durdukları ve kendilerine zaman ayırdıkları bir yaşam onların hayatını daha sağlıklı hale getirecektir' dedi.

Bakmadan Geçme