Geri dönüşüm odaklı çalışan ASAŞ'tan sürdürülebilirlik raporu

ASAŞ, 5.'sini yayımladığı sürdürülebilirlik raporunda çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim performansı ve seçili ekonomik çıktılarını paylaştı. 2023 Ar-Ge bütçesi 2022'ye göre $ artan ASAŞ, aynı zamanda 2023 yılında atıklarının ?'sını geri dönüştürdü

ASAŞ, sektördeki lider konumunu bir kez daha teyit eden 2023 Sürdürülebilirlik Raporunu kamuoyuyla paylaştı. Beşinci kez hazırlanan bu rapor, 1 Ocak - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında şirketin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇYS) performansına ışık tutuyor.ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu raporda yer alan mesajında 'Global ve lokal ölçekte yaşanan gelişmeler sektörü zorlasa da alüminyum sektörünün büyüme trendinin devam edeceğine inandığını, ASAŞ'ın, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için yenilikçi çözümler yaratarak paydaşlarına değer katmayı ve hedef pazarlara öncülük etmeyi amaçladığını'belirtti. ASAŞ tüm yatırımlarını gerçekleştirirken, çevreye duyarlı bir yaklaşımla alanında uzman bilim insanlarıyla birlikte çevresel etkileri de değerlendiriyor.

ASAŞ, 'Sorumlu', 'İnsan Odaklı' ve 'Çevreye Saygılı' iş anlayışı temelinde sürdürülebilirlik stratejilerini hayata geçiriyor. Raporda 2023 yılında şirketin, karbon ayak izinin azaltılması, döngüsellik esaslarını benimseyen üretim modelleri ve paydaş katılımına dayalı bir iş yönetimi ile öne çıktığı vurgulanıyor.

Ar-Ge ve inovasyona yatırım yaparak sektörde öncü olmayı hedefleyen ASAŞ'ın, 2023'te Ar-Ge bütçesi 2022 yılına göre %24 artarak 57,82 milyon TL'ye ulaştı. Şirket; patent, faydalı model ve marka/tasarım tescilleri ile inovasyon çalışmalarını belgeledi. Ayrıca gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye'de bir ilk olarak karbon ayak izi 4 kgCO2eq/kgAl'nin altında olan alüminyum billet NexAL'in üretimi başarıyla gerçekleştirildi.

ASAŞ'ın karbon ayak izi, kapsam 1 ve 2 emisyonlarda toplam 79.843 ton CO2, kapsam 3 emisyonlarda ise 1.699.411 ton CO2 olarak gerçekleşti. Toplam karbon ayak izi 1.779.253 ton CO2değerine ulaştı. Şirket, 'Karbonsuzlaşma Yol Haritası' çalışmalarını hızlandırarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın 2050 net sıfır karbon hedefine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu hedef doğrultusunda firma enerji verimliliğini artırmaya yönelik projelerine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlara paralel olarak üretim tesislerinde kullanılan tüm elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlamaya ve I-REC sertifikası ile belgelendirmeye devam ediyor. Şirket 2023 yılında atıklarının %96'sının geri dönüşümünü sağladı. Tüm üretim tesisleri 'Sıfır Atık' belgesi ile sertifikalandırıldı.

Raporda, şirketin GRI Standartları ile uyumlu şeffaf raporlama anlayışı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na katkısı da detaylandırılıyor. ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, 'Paydaşlarımızla birlikte, sorumlu üretim ve tüketim yoluyla sürdürülebilir büyümeyi devam ettireceğiz.' mesajını verdi.

Çalışanlarının sağlığı, güvenliği ve refahını önceliklendiren ASAŞ, çalışan bağlılığını artırmak, motivasyonu yükseltmek ve yetenekleri geliştirmek için çeşitli programlar ve uygulamalar hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda 2023 yılında ASAŞ Akademi ile toplamda 71.735 saat eğitim verilerek çalışan gelişimi desteklendi.

ASAŞ'ın, çeşitliliği ve kapsayıcılığı destekleyen bir iş ortamı yaratmayı hedeflerken, sürdürülebilirlik performansını şeffaf bir şekilde raporlamaya devam edeceği ve paydaşlarıyla bu alandaki iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme