Göz kamaştıran bir keşif: Yukarı Biligan Mağaralarına yoğun ilgi!

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Tendürek Dağı eteklerinde keşfedilmeyi bekleyen 'Yukarı Biligan Mağaraları', tarihî ve doğal zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Peki, Meya Antik Kenti ve çevresindeki peribacalarına benzeyen yapılarıyla, 1992 yılına kadar köylüler tarafından hangi amaçla kullanılıyordu? Mağaraların içinde bulunan tandır ve yaşam alanları ne gibi sırlar taşıyor? Bu gizemli mağaralar, tarihî medeniyetlere ev sahipliği yapmış mı? İşte detaylar...

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Tendürek Dağı eteklerinde yer alan Yukarı Biligan Mağaraları, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla dikkat çekiyor.

Diyadin ilçesi, kaplıcaları, kanyonları, Meya Antik Kenti ve çevresindeki peribacalarıyla turistlerin ilgisini çekerken, aynı zamanda bölgenin tarihî zenginliklerine ev sahipliği yapıyor. Yukarı Biligan Mağaraları, Diyadin'e bağlı Yukarı Dalören köyü yakınlarında bulunan ve kayalara oyulmuş yapılarıyla keşfedilmeyi bekliyor.

MEYA ANTİK KENTİ İLE BENZERLİK GÖSTERİYOR

Tarihi olarak, bu mağaralar 1992 yılına kadar köylülerin hayvanları için barınma alanı olarak kullanılmış. Mağaraların içinde tandırlar ve yaşam alanları bulunuyor. Yapısal olarak, Meya Antik Kenti'ne ve çevresindeki peribacalarına benzeyen bu mağaralar, barınma, güvenlik ve savunma amacıyla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.

Bakmadan Geçme