Güzelliğe ayrılan para enflasyona takıldı

Yüksek enflasyon ve artan fiyatlar kadınların güzelliğe ayırdığı bütçeyi de etkiledi. Pek çok kadın evde yapabildiği işlemler için kuaföre gitmeyi bıraktı. Kuaförde yapılan işlemler arasında boya azalırken, kesim arttı

Kadınların olmazsa olmazı kuaförler de enflasyona takıldı. Artan hayat pahalılığı, malzeme ve işlemlere gelen zamlar kadınların kuaföre ayırdığı bütçeyi etkiledi. Pek çok kadın saç boyasını evde kendi yaparken, yapamadığı işlemler için kuaföre gider oldu. Kuaför artık ev kadınları değil çalışan kadınlar için uygun.

Konut değil, iş yerlerinin yoğun olduğu Çankaya'da faaliyet gösteren Sesu Güzellik Salonu'nda görevli Kuaför Engin Cömert enflasyon ve fiyat artışları yüzünden işlerinin ister istemez etkilendiğini belirterek, “Müşteri kaybımız yok ama bazı işlemleri kısıtladılar. Bazı uygulamaları kendileri yapıyorlar. Pek çok sektördeki sıkıntı zincirleme bizi de etkiledi. Malzeme yüzde 20 iki haftada bir fiyat artışı oluyor. Biz bunu yansıtamıyoruz. 6 ayda bir yükseltmek zorunda kalıyoruz. Bu bile tepki görüyor. Fiyat ve malzeme artışları kadar zam yapamıyoruz. Yüzde 20 malzeme zammına karşı yüzde 5-10 yapabiliyoruz. Kadınlar boyayı marketten alıp, evde yapabiliyor. Kesimi yapamadıkları için geliyorlar. Boya işlemlerimiz azalırken, kesim işlemlerimiz arttı. Pandemi dönemi bile daha iyiydi. Her yıl bir önceki yıldan daha kötü oluyor. Hep geçen yılı arıyoruz. Biz iş bölgesinde çalıştığımız için çalışan kesim bize geliyor. Biz de onların gelirine uygun fiyatlandırma yapıyoruz. Bugün saça göre 350-400 lira olarak fiyatlandırdığımız dip boyanın aslında 900-1000 lira olması lazım. Fiyatları uygun tutmak müşteri kaybını önlüyor” diye konuştu.

Manikür-pedikür hizmeti veren Eda Mutlu ise bulundukları bölge nedeniyle çalışan kadınlara hizmet verdikleri için müşteri sayılarında azalma olmadığını belirterek, “İş hayatındaki kadınlar güzel görünmek zorunda hissediyorlar. Kendi gelirlerinden bir kısmını bu iş için ayırabiliyorlar. Ayrıca fiyatlandırma yaparken insanların bütçelerini sarsmamaya özen gösteriyoruz. Emek yoğun iş yaptığımız için malzeme fiyatlarını yansıtıyoruz ama emeğimizin fiyatında çok fazla artış yapamıyoruz. Uygun fiyatlandırma müşteri kaybını engelliyor. Bu bölgede en uygun fiyat bizde” dedi.

Müşteri Nüket Şenkaya da çalışan bir kadın olduğu için kuaför hizmete almak zorunda olduğunu belirterek, çevresinde pek çok insanın kendi kendine yapabildiklerini kuaföre gitmeden evde yaptığını açıkladı. Şenkaya, kendisinin de bütçesine uygun hizmet alabileceği salonu seçtiğini belirtti.

KUAFÖR SALONUNDA EN DÜŞÜK FİYATLAR

Kuaför salonlarında uygulanan fiyat tarifesinin en düşüğü belli ama pahalılığın ucu açık. Semte göre, salonun sunduğu hizmete, malzemeye göre fiyatlar da yukarı doğru çıkıyor. İşte en ucuz fiyatlar:

Fön: 150
Dip Boya: 350-400
Kesim: 300
Manikür: 250
Pedikür:350

Özel Haber

Bakmadan Geçme